Kasteel de Haar weer een van de mooiste van Nederland

Kasteel de Haar weer een van de mooiste van Nederland

rechtenvrije foto van een kasteel. (pexels-lisa-fotios)

Een dagje weg in eigen land is misschien door corona nog populairder geworden dan ooit maar toch zijn er nog genoeg verstopte plekjes in Nederland waar menig mens zich over kan verwonderen. Een van die plekjes is Kasteel de Haar, een kasteel nabij de bossen van Vleuten. Verstopt tussen de weilanden en bossen staat het kasteel wat er nog precies zo bijstaat als toen het werd gemaakt. Ook mede door de goeie staat van het kasteel heeft de ANWB het uitgeroepen tot een van de vijf mooiste kastelen in Nederland. We spraken vandaag met Cindy zij is hoofd van het pr-team van Kasteel de Haar en kan ons precies vertellen wat dit kasteel zo mooi maakt.

Kasteel de Haar info

Volgens de site van Kasteel de Haar zelf is “Het middeleeuwse huis De Haar is waarschijnlijk al in de loop van de 13e eeuw gesticht op een hoger gelegen oeverwal langs een zijtak van de Rijn. In 1391 wordt De Haar voor het eerst in geschriften vermeld. Oorspronkelijk was Kasteel de Haar in het bezit van een lid van de familie Van der Haar, die als dienstman van de Prins-bisschop van Utrecht voldoende prestige bezat om voor zichzelf en zijn familie een versterkt huis te bouwen. Hoe dit huis er precies uitzag, is niet bekend.”

Kasteel de Haar is dus zelf al heel oud alleen het kasteel wat we nu hedendaags kennen staat er pas net wat langer dan 100 jaar.

“Aan het einde van de 19de eeuw erfde baron Etienne van Zuylen van Nijevelt het inmiddels zwaar vervallen domein De Haar, dat in de eeuwen daarvoor was verwoest door diverse stormen en oorlogen. Wanneer de baron in Parijs Hélène de Rothschild ontmoet en even later met haar trouwt, besluit hij tot herbouw van het familiekasteel als eerbetoon aan zijn roemrijke familie.

De baron besloot hiervoor samen te werken met architect Pierre Cuypers, die dan al beroemd is geworden met het ontwerpen van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. De baron en Cuypers spraken af om van het kasteel te bouwen volgens de originele contouren van het oude kasteel. De neogotische bouwstijl van Cuypers, die sterk doet denken aan de Middeleeuwen, sloot goed aan bij de wens van de baron om van het kasteel een soort familiemuseum te maken.”

Wat is een kasteel precies?

Een kasteel (Burcht of slot kan het ook genoemd worden) is een op zichzelf versterkt bouwwerk doorgaans omringd met een gracht of vijver, voor het verdedigen van de vesting. Een kasteel (Kasteel komt van het Latijnse woord castellum) huisveste meestal de adel of landheer van het landgoed rondom het kasteel heen en werd in de middeleeuwen dan ook niet alleen gebruikt om de landsheer te redden in tijden van nood maar ook nog eens de mensen die om het kasteel heen woonden. Door de dikke muren en torens die een kasteel hadden was het een prefecte plek om je te verdedigen van de vijand.

Kastelen verloren naarmate de renaissance vorderde hun functie en raakte veelal in verval. Veel adel knapte kastelen eind 19e en begin 20e eeuw weer op voor een hele andere functie. Het laten zien van hun rijkdom en macht. Dit is waarom sommige kastelen erg mooi gedecoreerd zijn, het was namelijk geen verdedigend bouwwerk meer. Je kan dus ook een vernieuwd kasteel herkennen aan de vele decoratie waardoor het soms op een sprookjespaleis kan lijken.

ANWB-verkiezingen uitslag

De ANWB ging de afgelopen weken op pad om samen met ministerie van cultureel erfgoed en kunsthistorici om meerdere kleine, grote en onbekende kastelen te bekijken en te beoordelen. Hieruit hebben ze een selectie gemaakt van de mooiste kastelen. Hier zaten onder andere kasteel de Haar bij maar ook kleinere kastelen zoals Kasteel Hoensbroek. Het Muiderslot was geen onderdeel van deze verkiezing, ondanks zijn historische relevantie en bekendheid bij het publiek was de afwerking van het kasteel niet mooi genoeg om binnen de top 5 te vallen. Het publiek had tot afgelopen maandag om nog te stemmen op wat zij het mooiste kasteel van Nederland achtte. Maandag kwam dan eindelijk de uitslag en tot iedereens verassing was het niet de Haar maar Hoensbroek die de titel pakte. Hiermee kroont Hoensbroek zich via de ANWB dus als officiële mooiste kasteel van Nederland.

Over de auteur

Tobias Druijf

Als beginnend journalist/filmmaker focus ik mezelf nog volledig op mijn specialiseringsproces, Ik haal mijn kracht vooral uit samenwerken en nieuwe mensen ontmoeten. Ik ben creatief, experimenteel met een oog voor sociaal-maatschappelijke onderwerpen. Mijn passie ligt films/documentaires maken en conceptontwerp. Ik hou ervan om verschillende thema’s zoals bijvoorbeeld kunst/cultuur en psychologie aan elkaar te verbinden om zo een volledig beeld mee te geven over een onderwerp of project.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.