De besmeurde Mona Lisa

De besmeurde Mona Lisa

Een bezoeker van het Louvre in Parijs heeft afgelopen week een taart tegen het beschermende glas van de Mona Lisa aangegooid. De desbetreffende man was verkleed als oude vrouw. De precieze reden waarom hij dit heeft gedaan is nog niet helemaal duidelijk.

Het is niet voor het eerst dat de Mona Lisa slachtoffer is geworden van vandalisme. Zo is er bijvoorbeeld in 1956 een steen tegenaan gegooid en in 2009 gebeurde hetzelfde met een theekop. Na die tweede gebeurtenis werd duidelijk dat er betere beveiliging nodig was voor het schilderij. Nu zit het kunstwerk veilig achter kogelvrij glas.

2022 zal het jaar in de geschiedenis worden waarin de Mona Lisa is ondergesneeuwd door taart. Toen de bezoeker werd meegenomen door de bewakers, schreeuwde hij dat we voorzichtiger moeten omgaan met de aarde. Het schijnt dat hij eerst heeft geprobeerd het glas te doorbreken. Wat als dit hem gelukt was? Hoe krijg je dan zo’n pronkstuk weer schoon? En wat betekent deze gebeurtenis überhaupt voor de Franse kunstcultuur?

In deze reportage vertelt Julia van Velzen, met een eigen restauratie bedrijf, over hoe slagroom verwijdert zou kunnen worden van zo’n eeuwenoud en zeldzaam schilderij. En vertelt Annemarie Kingsman, kunsthistoricus, over wat dit schilderij zo bijzonder maakt voor de Franse cultuur.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.