Rode Kruis roept hulp voor de honger in de Hoorn van Afrika.

Rode Kruis roept hulp voor de honger in de Hoorn van Afrika.

In Ethiopië, Kenia en Somalië (de Hoorn) hebben miljoenen mensen enorme honger. Het Rode Kruis trekt hiervoor aan de bel. Door Giro 6251 te openen voor iedereen om te doneren, hopen zij nog 37 miljoen euro te verzamelen voor Afrika. Hiermee kunnen zij dan verschillende soorten hulp aanbieden om zo miljoenen mensen te redden van de honger.

Volgens National Geographic zijn er vaker vormen van hongersnood geweest in deze Zwarte Zee-regio van Afrika. Als er twee seizoenen een oogst mislukt, ontstaat er een tekort aan voedsel. Vee overlijdt en daardoor hebben de inwoners dan helemaal niks meer. Hierdoor ontstaat er een hongersnood. Zoals in 2010 en 2011 in Somalië, toen 260.000 mensen, van wie de helft kinderen, gedurende twee achtereenvolgende droge jaren met geen oogst stierven. Er zijn echter ook seizoenen geweest dat het zo hard regende dat stukken land overstroomden. Ook hier kregen ze dan geen oogst uit. Het weer is zo wisselvallig en extreem dat het eigenlijk niet een leefbare omgeving is.

Het is een opeenstapeling van problemen in de Hoorn in Afrika. Door de huidige vier opeenvolgende seizoenen van droogte in de drie landen is er al een veel te lange tijd geen goede oogst geweest. Er is niet tot nauwelijks regen gevallen. Deze gevolgen komen allemaal door het klimaatfenomeen ‘La Niña’. Dit jaar heerst er de ergste droogte in 40 jaar tijd. Er heersen ook verschillende conflicten die de omgeving gevaarlijk maken. Door te doneren via Giro 6251 kan het Rode Kruis Afrika van meer hulp voorzien dan dat ze nu al doen. Ze geven op dit moment (voedsel)hulp in de Hoorn in Afrika, maar dat is nog niet genoeg. Ze willen nog veel meer hulp kunnen bieden. Het Rode Kruis wil vooral zorgen voor vers water en goed voedsel.

Ook de oorlog tussen Oekraïne en Rusland heeft invloed op de hongersnood. Voornamelijk Etiopië, Kenia en Somalië zijn voor een groot deel van de tarwe-import uit Rusland en Oekraïne afhankelijk. Ook gaat er heel veel geld op dit moment naar de Oekraïne. Hierdoor gaat er minder gedoneerd geld naar deze Afrikaanse landen en het Rode Kruis is bang dat het probleem uit het oog wordt verloren.

De hulp die geboden wordt is een race tegen de klok om een hongersnood te voorkomen. Het is van levensbelang dat er noodhulp wordt geboden aan Afrika. In samenwerking met verschillende lokale organisaties in Afrika helpt het Rode Kruis de inwoners. Het Rode Kruis heeft ook verschillende hulpprojecten lopen. Zo zijn ze bijvoorbeeld bezig met projecten gericht op het besparen van water of juist de vergroening van de omgeving. Ze geven in Somalië ook financiële hulp, hierdoor kunnen de inwoners voedsel kopen en zijn ze niet geheel afhankelijk van hun eigen oogsten en vee.

Andere hulporganisaties zoals Unicef zijn ook bezig met hulp bieden aan het land. De hulporganisatie noemt het probleem in Afrika een “stille ramp”. Unicef vindt ook dat er te weinig oog is voor wat er zich nu in de Hoorn afspeelt. Zij hebben op hun website een pagina specifiek bedoeld voor steun voor de kinderen in het land. Er is volgens hen namelijk door klimaatverandering, voedselschaarste en conflicten een driedubbele crisis voor kinderen. Ze bieden hulp op de korte en op de lange termijn aan.

Bastiaan van Blokland is woordvoerder van het Rode Kruis en verteld wat er aan de hand is in Afrika. Hij verteld ook wat de oorzaken zijn en waar ze nu mee bezig zijn om het probleem op te lossen. Op de website van het Rode Kruis kan je nog meer informatie over het probleem en de hulp die ze nodig hebben. Doneer via Giro 6251 of via de website.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.