The Good Noise: initiatief van het Poldertheater

The Good Noise: initiatief van het Poldertheater

The Good Noise BRON: Het Poldertheater

Het is een grote droom voor velen: het opnemen en uitbrengen van een eigen plaat. Voor 16 Amsterdamse jongeren is deze droom een werkelijkheid geworden. Project The Good Noise van het Poldertheater in Amsterdam biedt een traject aan waarin jongeren worden begeleid met het produceren van een eigen song.

Het project startte in 2021, een zwaar jaar voor veel tieners. Dit jaar was school online en evenementen werden grotendeels gecanceld. Het uitgaansleven was niet bestaand en daarom was het vinden van een uitlaatklep erg moeilijk. Het Poldertheater bood een nieuwe vorm van een uitlaatklep aan: muziek. 16 jongeren, tussen de 12 en 24 jaar, kunnen door het meedoen aan the Good Noise alle stappen leren van het maken van muziek. Ze leren te schrijven, samen te werken, op te nemen, een videoclip te maken en op te treden. Zo kunnen zij een eerste, of voor sommigen zelfs een tweede of derde, stap zetten in de muziekwereld, die erg hard is.

Dit jaar startte het Poldertheater met een nieuwe lichting jongeren die mee kunnen doen aan het initiatief, onder leiding van projectleider Niek Putman en projectmedewerkers Guillano Herdigein,

Cheyenne Toney en Jadzia Vrij. ‘Het is voor ons belangrijk dat er veel diversiteit in de groep zit, zodat ze niet alleen van ons kunnen leren maar ook van elkaar’, zegt Niek, ‘Heb je een muziekachtergrond, een theatrale achtergrond en wat wil je hier leren? Dit zijn de belangrijkste vragen die wij meenemen in het selectieproces.’ Bij de eerste lichting kon iedereen zich opgeven en was een plekje in de groep gegarandeerd. Nu is dat anders. Ondanks dat er dit jaar 19 mensen meedoen in plaats van 16 bij de eerste lichting wordt niet iedereen aangenomen. ‘We hebben ook gehad dat de jongeren zelf realiseren, op een ontmoetingsdag, dat ze geen tijd hebben voor The Good Noise. Het is namelijk een vrij intensief traject.’, zegt Jadzia Vrij, projectmedewerker.

Jadzia Vrij en Niek Putman ontmoetten elkaar op de studie CMV, culturele maatschappelijke vorming, op de HvA, een studie die na dit jaar niet meer te volgen is. De studie draait om het opbouwen van een betere wereld. Een wereld waar creativiteit, diversiteit en rechtvaardigheid centraal staan. Deze studie zorgt vaak voor een baan in educatie en/of begeleiding van mensen maar door de weinige aanmeldingen stopt de studie nu met bestaan. Social work wordt nu aanbevolen voor de mensen die deze richting op willen gaan.

Jadzia en Niek vertellen dat het doel van het initiatief niet alleen professionele groei is maar ook een groei op het persoonlijke vlak. ‘Je kan al die aspecten niet los zien van elkaar, ik denk dat je dat ook niet wilt. Het vraagt voor ons wat om te investeren in de jongeren, als je ziet dat ze ergens anders zijn met hun hoofd, bijvoorbeeld een moeilijke thuissituatie, dan vind ik dat wij hun op persoonlijk vlak moeten helpen. Dus wij besteden ook zeker aandacht aan de vraag wie ben jij eigenlijk als persoon?’, vertelt Jadzia. Niek vult haar aan: ‘Door onze studie hebben wij the Good Noise ingericht met het doel dat de jongeren een agogisch proces ondergaan. We hopen echt stappen te kunnen zien die zij individueel maar ook in groepsverband maken.’

Het Poldertheater in Amsterdam, de initiatiefnemer van the Good Noise is een toneelgroep met jonge spelers vanaf 14 jaar. Hun doelgroep is dan ook jongeren. Het Poldertheater treedt vooral op voor de klas maar de voorstellingen zijn ook voor ‘normaal’ publiek te bekijken. Ze treden op in CC Amstel, een theater met een bar en een OBA aan het Cullinanplein te Amsterdam. Er zijn nu drie voorstellingen van het Poldertheater. Deze shows worden in het klaslokaal gespeeld. Godenzonen: een stuk over Ajax, een metafoor om maatschappelijke vraagstukken bespreekbaar te maken. Daarnaast speelt Tot Sluit in het theater. Dit gaat over vier collega’s in hun pauze die een verhitte discussie krijgen. Tegenstellingen staan centraal. De laatste theatershow die nu te zien is is Mr. en Mrs. Perfect. Dit stuk is in samenwerking met Het Nationale Ballet en biedt workshops aan in de klas. Het gaat over Ka. Haar oudere zus gaat trouwen met een man die ze helemaal niet leuk vindt. Er komen nieuwe regels en tradities om de hoek kijken: Hoe ga je hier mee om?
Zie hieronder het interview met Niek Putman en Jadzia Vrij.

The Good Noise BRON: Het Poldertheater

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.