De konigklijke schouwburg wordt verbouwd

De konigklijke schouwburg wordt verbouwd

Het Nationale Theater, Nederlands toneel trots, gelegen in Den Haag aan de Korte Poten wordt binnenkort grondig verbouwd. Afgelopen week werd dat in het landelijke nieuws naar buiten gebracht, maar wat wordt er dan precies allemaal aangepast en waarom is het zo belangrijk dat het gaat gebeuren? Redactielid Femke ging in gesprek met het hoof van het HNT-horeca team, Norbert Quettier. 

 

Vanaf 25 juli wordt er begonnen met de grondige herinrichting van de schouwburg. In het persbericht wat verscheen beschreven ze hoe het stadspaleis zal transformeren naar paleis voor de stad. Delen van het gebouw worden verlaagd zodat het voor iedereen toegankelijk is. Daarnaast zal er ook een nieuwe rustruimte worden gecreëerd waar gasten zich even kunnen terugtrekken. Zo wordt er ook meer rekening gehouden met de mensen die een niet zichtbare beperking hebben. De grootste metamorfose komt bij het bar/ restaurant gedeelte. Want het HNT team wil niet alleen rondom de toneelstukken maar ook gewoon de rest van de tijd een creatieve verzamelplek worden voor jong en oud. Want volgens de organisatie is er nu “nog geen huiselijke sfeer.” terwijl dat huiselijke juist zo past bij de Hagenaren.  

 

Daarmee komt dus ook dat ze vaker open zullen gaan, los van de toneelstukken. In die zin wordt het dus echt een apart café. Wat ook geopend zal zij tijdens  de zomerstop en waarbij er ook een terras buiten zal gaan komen. Waar je onder het genot van een koffietje van het prachtige gebouw kan genieten. 

 

Van 1 Januari 2017 is de Koninklijke schouwburg samengegaan met het HNT, daardoor is het gezelschap nu één geworden met het theater aan het spui en zaal 3. Het gebouw wat al sinds 1802 bestond werd in 1929 voor het eerst grondig verbouwd, in het achterhuis zoals dat heet. Het gedeelte achter de schermen. Naast wat kleine verbouwingen en renovaties wordt nu dus ook het hele voorhuis onder handen genomen.  

 

Zoals Norbert ook bespreekt in het fragment zet het HNT zich sinds een aantal jaar met HNT onbeperkt in voor mensen die een iets gecompliceerdere theater ervaring hebben. Mensen die slechthorend, ziend of snel overprikkeld raken worden ondersteund tijdens hun toneelbeleving. Zo zijn er toneelstukken die door blinde tolken worden voorzien van omschrijvingen waardoor de toneelervaring ook voor hen helemaal overkomt. Voor de slecht horende zijn er gebaren tolken bij en voor mensen met andere beperkingen zijn er ook begeleiders bij voorstellingen aanwezig om zo iedereen mee te nemen in de toneelervaring.  

 

Daarnaast zijn bijna alle zalen ook rolstoel vriendelijk. Het HNT onbeperkt gedeelte speelt ook een grote rol tijdens deze verbouwing. Er wordt rekening gehouden met de toegankelijkheid en de sfeer ook op dit vlak. Zo wordt er nog meer nagedacht over opstapjes en doorgangetjes.  

 

Bij de ingang speelt het kunstwerk van de bekende Amerikaanse kunstenaar Sol LeWitt een grote rol. Hij werd vooral bekend als een van de grondleggers van de conceptuele kunst. Hij was groot voorstander van het idee achter de kunst in tegenstelling tot de uitvoering, die vaak een vrij simplistisch uiterlijk kreeg. In de jaren 90 werd het werk ter plekke in het gebouw maakte. Op het eerste gezicht valt het werk misschien niet op. Maar met het nieuwe interieur willen ze met het kleurgebruik en de stijl echt weer recht doen aan de wandschildering.  

 

Het werk, voor degene die het niet kennen, bestaat uit grote kleurrijke strepen. Die over de hele ingang, bar en restaurant te zien zijn. Om de plannen van het stadspaleis te realiseren zijn er nu verschillende acties opgestart. Naast donaties die gekoppeld zijn aan prijzen kun je nu dus ook één van de Sol lewitt strepen kopen. Onder het motto “Één streepje voor”. In totaal komt het theater nog 30.000 euro tekort voor de plannen.  

 

Een ander deel wat tijdens de verbouwing groot wordt opgepakt zijn de Koninklijke foyers. De schouwburg was van oudsher een stadspaleis en dat is vooral op de tweede etage nog te zien. Koning Willem Alexander en koning Maxima hebben ook nog een eigen rust ruimte daar. In het kader van toegankelijkheid wordt de uitstraling daarom nu ook aangepast. Zo krijgen de ruimtes ook andere kleuren en meubilair. De oude bouwstructuur en monumentale stukjes blijven, gelukkig, wel nog volledig intact. De verbouwing is in die zin alleen maar op de vlakte. Structureel verandert er niks aan het monumentale pand zelf.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.