Sarcofagen en bronzen beelden vondst in Egypte: voor onderzoekers niet ingewikkeld

Sarcofagen en bronzen beelden vondst in Egypte: voor onderzoekers niet ingewikkeld

Sarcofaag

Afgelopen maand werd bekend dat er een grote oud-egyptische vondst is gedaan op de site van Saqqara in Egypte. Bij deze vondst zijn 250 sarcofagen en 150 bronzen beelden gevonden. Onderzoekers zijn maanden bezig geweest met deze opgraving en hebben het uiteindelijk aan de pers getoond. Wat voor informatie deze opgraving echt gaat opleveren wordt aankomend jaar pas bekend.

Oud Egypte

Het oude Egypte wordt ook wel het rijk van de farao’s genoemd. Dit rijk ontstond bij de rivier de Nijl in 3100 v. Chr. Dit kwam omdat Egypte voor negentig procent uit woestijngebied bestond. Langs de oevers van de Nijl was de grond vruchtbaar. Het was geschikt voor landbouw en veeteelt. Hier ontstonden in 6000 v. Chr. De eerste dorpen. De Nijl is altijd een constante geweest in Egypte. Daarom wordt Egypte ook wel ‘het geschenk’ van de Nijl genoemd. In tijden van het oude Egypte was de farao de hoogste autoriteit. Hij zorgde voor het welvaren van het land en vormde de hoogste rechterlijke macht. Hij was een soort god voor het volk die als hogepriester diende bij andere goden. Het meest opvallende verschijnsel aan de farao was dat het vaak mannelijke koningen waren, maar dit niet altijd zo was. Twee bekende vrouwennamen zijn ook ooit koningin geweest van Egypte: Hatsjepsoet en Cleopatra VII.

De Egyptenaren hadden niet één, maar meerdere goden waar ze in geloofden. Deze goden werden afgebeeld als mens of een deel van een mens en een deel van een dier. Elke god gaf op z’n eigen manier betekenis aan het leven in de kosmos. De farao liet tempels bouwen om het geloof uit te oefenen. Soms nam de farao zelf deel aan een religieus ritueel. Een bekende god uit Egypte is Osiris. Hij is de god van de onderwereld en werd afgebeeld als mummie met een kroon. Ook Ra is een bekende god uit het oude Egypte. Ra is de zonnegod en is half mens, half vogel.

Het was traditie dat belangrijke of rijke overleden personen werden gewikkeld in doeken om hen voor te bereiden op het volgende leven. Het mummificeren paste binnen het wereldbeeld en geloof van de Egyptenaren. Ze geloofden dat een persoon na de dood zou worden herboren in het hiernamaals. Door het lichaam te mummificeren zou de overleden persoon worden voorbereid op dit nieuwe leven. Ook lieten de farao’s piramides voor zichzelf bouwen. Dit symboliseerde welvaart van de Egyptische staat.

Sarcofaag

Een sarcofaag is een doodskist die werd gebruikt in de tijd van het Oude Egypte. In de Egyptische cultuur werden hier gemummificeerde overleden personen in gelegd na de dood. Deze personen waren altijd belangrijke personen, heersers, leiders of rijke mensen. Een sarcofaag diende als een soort privilege nadat je overleden was. Daarnaast werd de sarcofaag versierd met gebeeldhouwde afbeeldingen, ter nagedachtenis aan de overleden persoon of het werk dat hij had verricht. De kist is gemaakt van kalksteen of zandsteen en werd gehouwen uit een blok natuursteen. In tijden van het oude Egypte werd de ruimte van de sarcofaag vaak beschilderd. Later werd de kist zelf beschilderd aan de binnen- en buitenkant. De schilderingen aan de binnenkant bestonden uit typisch oud-egyptische symbolen zoals de zonneschijf (eeuwige kringloop van de zonnegod), Scarabee (mestkever; extra bescherming) en de djed-zuil (eeuwig voortbestaan). Vaak had de kist een menselijke vorm met een hoofd, armen en voeten.

Bronzen beelden

Bronzen beelden zijn schatten die vaak voor de farao werden gemaakt. De beelden werden vaak gemaakt van koper, maar soms ook onzuiver gemengd met materialen zoals ijzer of lood. Elk beeld stond voor een bepaald symbool. Een bekend bronzen beeld is de Sphinx die een katachtige vorm heeft. De Sphinx symboliseert vruchtbaarheid. Dit komt omdat het gebaseerd is op de godin Bastet. Bastet was half kat en half mens.

Vondsten

Archeologen en onderzoekers zijn constant bezig met opgravingen en onderzoeken naar oude schatten, documenten en voorwerpen uit het oude Egypte. Hier zijn ze maandenlang mee bezig. Met deze onderzoeken komen archeologen en onderzoekers veel te weten over het Oude Egypte. Bijvoorbeeld: een opgraving in 2015 heeft gezorgd voor een ontdekking van een koningin Khentakawess waarvan het bestaan toen nog niet bekend was. Later bleek dit de vrouw van farao Neferefre te zijn. Zij leefde ongeveer 4500 jaar geleden. Deze vondst leverde veel informatie op voor een relatief onbekende periode voor archeologen.

Bekijk hieronder het videofragment uit de tv-uitzending waarin Egyptoloog van het Rijksmuseum van Oudheden Daniel Soliman vertelt over de grote vondst van sarcofagen en bronzen beelden in Egypte.

Tip: geïnteresseerd? Bezoek de website van het Rijksmuseum van Oudheden (rmo) eens.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.