Ga naar buiten om te jezelf te ontwikkelen

Ga naar buiten om te jezelf te ontwikkelen

TER APEL - Spelende kinderen in het opvangcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. ANP SEM VAN DER WAL

Vandaag wordt er op Nickelodeon een zwart beeld getoond, worden door heel Nederland ruim 600 activiteiten georganiseerd voor kinderen en staat het buitenspelen in de belangstelling. Op woensdag 8 juni is de landelijke buitenspeeldag. Aandacht voor het buitenspelen wordt steeds belangrijker nu niet spelen steeds aantrekkelijker wordt.

Acties om kinderen naar buiten te krijgen

Door heel Nederland worden er activiteiten opgezet om de kinderen op woensdag middag naar buiten te krijgen. Volgens woordvoerder van Jantje Beton, Ellen Fronik, kan het gaan om hele uit een lopende activiteiten. Bijvoorbeeld van spelen in de modder tot speelpaleizen. In Amsterdam wordt er een heuse buitenspeelweek georganiseerd. Hierbij kunnen kinderen van buitenschoolse opvang en basisscholen aan mee doen. Kinderen in de Beemster worden uitgenodigd bij de educatieve boer waarbij er spellen worden gespeeld met het thema dieren.

De nationale buitenspeeldag voor kinderen bestaat sinds dit jaar 15 jaar. Het evenement is in leven geroepen door Jantje Beton. Jantje Beton is een stichting die zich inzet voor het creëren van meer speelmomenten en speelomgeving en is ontstaan uit een initiatief om minder beton en meer speel ruimte te bieden aan kinderen. Dit doen zij voor meer dan 350 duizend kinderen. Deze kinderen verkeren vaak in plekken waar er weinig gespeeld kan worden. Door evenementen zoals de buitenspeeldag, NK stoepranden en Play to Move in het leven te roepen blijft er hiervoor aandacht gevraagd worden. Op veel basisscholen zijn de woensdagmiddagen les vrij. Dit houdt in dat de kinderen ’s middags niet op school zijn. Om er zeker van te zijn dat kinderen kunnen buitenspelen tijdens de buitenspeeldag heeft Jantje Beton in samenwerking met Nickelodeon een ‘Geef ons geen huiswerk op woensdag 8 juni’ brief opgesteld om de scholen te verzoeken geen huiswerk mee te geven aan de kinderen. Nickelodeon is een televisienetwerk wat zich voornamelijk richt op Nickelodeon kinderen. Via hun platform zenden zij televisieprogramma’s uit. Nickelodeon draagt bij aan de nationale buitenspeeldag door de hele middag geen kinderprogramma’s uit te zenden.

Onderzoek naar het speelgedrag

Jantje Beton heeft dit jaar een onderzoek laten doen door Kantar Public. In het onderzoek ‘Buitenspelen 2022’ zijn kinderen aan het wordt gelaten over hun speelgedrag. Hieruit is gebleken dat 40% van de kinderen minder dan 1 uur per dag buiten speelt. Ook is gebleken dat kinderen meer zouden willen buitenspelen dan dat zij nu al doen. De grootste motivatie voor kinderen om niet naar buiten te gaan zijn digitale afleidingen, te weinig andere kinderen en huiswerk.

Het belang van spelende kinderen

Het is belangrijk voor een mens om te kunnen spelen en in beweging te komen. Verteld Erik Boot, Gedragsspecialist en oprichter van Zportivo; “Als je buiten bent daag jij jezelf uit om in beweging te komen. In onze maatschappij halen wij heel veel beweging uit de mens.” Voor een kind is buitenspelen ook onderdeel van de ontwikkeling. “Je kunt de motorische, sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling centraal stellen. Alles wat je tegenkomt bij het spelen draagt bij.” Erik noemt hierbij verschillende voorbeelden die bijdragen op het gebied van ontwikkeling; “De ontwikkeling van spierkracht, ruimtelijk inzicht, het maken van vriendjes. Op sociaal-emotioneel gebied train je met spelen het empathisch vermogen en op cognitief gebied maakt je hersenen nieuwe verbindingen die je niet zou maken als je stil blijft zitten.” Zportivo houdt zich bezig met het delen van speelse methodes om kinderen, jongeren en ouderen zelfstandiger te laten leren spelen en te sporten. De kernwaarden van Zportivo zijn gericht op het spelen in rust, naast elkaar, om de beurt, samen te delen en samen te werken en in een competitievere vorm.

In Noorwegen is de ruimte en vrijheid voor spelen op latere leeftijd goed zichtbaar. Kristin Jonvik, onderzoeker bij Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Sport en bewegen, komt van oorsprong uit Noorwegen en voor haar was het verschil snel duidelijk. Voor Noren is sport en spel een manier van recreatie en gaat het tot het dertiende levensjaar niet om prestaties. Anders dan in Nederland waar het wel gaat om de prestatie. Erik weet hieraan toe te voegen dat kinderen in Noorwegen niet in aanraking komen met topsport tot hun achttiende levensjaar. “Ik vind het leuk om af te vragen hoeveel druk er staat op het spelen.” Erik is van mening dat het spelen gaat om zelfvoorzienend zijn en avonturen te beleven. Naast avonturen beleven is volgens Partou, opvang voor kinderen, buitenspelen belangrijk om bij te dragen aan de gezondheid van het kind. Een kind zou namelijk door veel buiten te zijn meer vitamine D aan maken. Vitamine D draagt bij aan het imuumsysteem.

Over de auteur

Josse Luiken

Enthousiast, vol met energie, pakt taken met beide handen aan en is graag sociaal. Niet bang om te ontdekken en te leren van nieuwe ervaringen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *