Wat is het maatschappelijke belang van een bibliotheek?

Wat is het maatschappelijke belang van een bibliotheek?

Foto Door Willem van Gastel

 Bibliotheek Utrecht heeft meer geld nodig, anders moeten we wellicht drie tot vijf vestigingen sluiten. Dat meldt directeur Deirdre Carasso in een brandbrief die ze richt tot de Utrechtse politiek. Hierin pleit ze dat er een extra 1,5 miljoen euro subsidie per jaar nodig is. Dit heeft natuurlijk directe gevolgen voor iedereen die zijn boeken in de buurt wil lenen, maar daarnaast zijn er ook organisaties die gebruik maken van de ruimtes binnen de bibliotheek, zoals Stichting Leren voor de Toekomst en Taal Doet Meer.

Taal Doet Meer is een Utrechtse vrijwilligersorganisatie die als doel heeft mensen in de samenleving te verbinden door middel van de Nederlandse Taal. “Wij zien taal als een middel zodat mensen eerlijke kansen krijgen, andere mensen kunnen ontmoeten en ook kunnen leren van elkaar,” verteld Coördinator Communicatie Annelieke Acda. “Daar waar taal een barrière kan zijn om mee te kunnen doen, proberen wij die taalvaardigheid te verhogen. Zoals bijvoorbeeld het voorlezen van kinderen, taal cafés waar volwassenen samen komen maar ook taalgroepen en taalcoaches die bij iemand thuis op bezoek komen om een taal door te nemen. Wij hebben veel verschillende initiatieven en zowel korte als langdurige trajecten die mensen op verschillende manieren begeleiden.”

Maar waar komt dit geldtekort vandaan? De Bibliotheek Utrecht krijgt namelijk al jaarlijks ongeveer 15 miljoen euro voor de gemeente, waarom is dit nu weer nodig? “Na mijn start heb ik een grondige analyse gemaakt van de organisatie en de financiën. Op sommige onderdelen vraagt dat een extra investering,” meldt directeur Deirdre Carasso in een interview met De Utrechtse Internet Courant. “Vooral de kosten voor energie en onderhoud vallen een stuk hoger dan gepland. Met dertien bibliotheekvestigingen loopt dat meteen flink op en dat drukt dan ook stevig op de begroting.”

Maar wat is er naast het lenen van je boeken nou zo belangrijk aan een bibliotheek? Sceptici zouden kunnen beargumenteren dat een bibliotheek ouderwets is vanwege de ontelbare online boeken die voor iedereen beschikbaar zijn. Waarom is het dan zo belangrijk om opnieuw geld van de belastingbetaler te reserveren voor deze plekken? “Een bibliotheek is echt een verbindende kracht in de samenleving en veel meer dan een plek waar je alleen je boeken haalt. Zeker afgelopen jaren hebben bibliotheken zich ook ontwikkeld tot hele culturele ontmoetingscentra vol met activiteiten, lessen en trainingen,” legt Acda uit. “Wij merken ook zeker dat de mensen binnen onze deelnemersgroep daar ook echt te vinden zijn, ontmoeten vooral in hun eigen wijk nieuwe mensen en zijn vaak ook terughoudend om buiten hun wijk of verder de stad in te gaan. Daarom zijn die bibliotheken heel belangrijk, door hun rol om mensen te verbinden met de buurt en elkaar. Ik vind dat de bibliotheken een centrale rol hebben in de samenleving en daarom vind ik ook dat ze door gemeente ondersteund moeten worden. Er komen gewoon helaas toch wat kosten bij kijken, juist omdat ze zoveel doen en heel veel dingen gratis aanbieden. Daarom vind ik het een gezamenlijke verantwoordelijkheid om te zorgen dat de bibliotheken kunnen voortbestaan.”

De invloed die de sluiting van de vestigingen op de maatschappij hebben, is volgens Acda niet iets dat onderschat moet worden: “Het is inderdaad zo dat de bibliotheken het op het moment best moeilijk hebben, ik vind dat wel zorgwekkend. We hopen het natuurlijk niet, maar als deze vestigingen moeten sluiten, wordt het voor ons ook een stuk lastiger om bepaalde mensen te bereiken. Het is vooral heel jammer voor de deelnemers, mijn grootste zorg is dan ook dat daardoor mensen ook steeds verder van de maatschappij af komen te staan. Hierdoor krijg je meer groepsvorming, mensen blijven meer in hun eigen gemeenschap en wijk blijven en daardoor ook minder nieuwe mensen ontmoeten. Ik denk dat we daarom ons uiterste best moeten doen om de bibliotheken te steunen zodat we elkaar niet uit het oog verliezen.”

Momenteel bestaat de Bibliotheek Utrecht uit dertien vestigingen, ook in wijken buiten de binnenstad staan er verschillende vestigingen, zoals bijvoorbeeld Overvecht, Vleuterweide en Zuilen. Wanneer het geld voor al de vestigingen niet binnen zal komen, worden er dus waarschijnlijk bezuinigingen in gang gezet, zoals het sluiten van vestigingen.

Bekijk de video hieronder:

Over de auteur

Willem van Gastel

Mijn naam is Willem van Gastel en zit momenteel in mijn tweede jaar op de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben gespecialiseerd in video -en audiomontage en het afnemen en uitvoeren van interviews. Mijn interesse ligt vooral bij onderwerpen als kunst, cultuur, maatschappij en politiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *