Helpt zingen tegen stress?

Helpt zingen tegen stress?

Bron: Pixabay

Zingen. Al is het onder de douche, tijdens een karaokeavond, of gewoon voor de lol, iedereen doet het wel. Volgens onlinemuziekacademie.nl doet zingen meer voor je dan alleen maar voor de lol een muziekje maken. Zingen zou jou moeten helpen tegen stress. Of dat zo is, wordt in deze factcheck onderzocht.

Zingen, zou volgens het artikel, endorfine vrijmaken. Endorfine is simpel gezegd, een stofje wat jouw lichaam produceert, dat jou het gevoel van geluk en blijdschap geeft. Hetzelfde stofje komt ook vrij bij bijvoorbeeld opwinding, liefde of een orgasme. Een positief stofje dus. Mariam Ayed, student psychologie, bevestigd deze uitspraak. “Er komt inderdaad endorfine vrij als je zingt. Voor veel mensen helpt zingen met kalmeren en rustig worden.”, vertelt zij. “Zingen is iets wat vaak gelinkt wordt aan blijdschap. Als je blij bent, zing je vaker dan als je dat niet bent.”

Voor Martina Sallaberry helpt zingen goed tegen stress. Zij neemt daarom zelfs zanglessen als een soort therapie. “Ik heb een angststoornis en heb vaak erge stress. Muziek vind ik al leuk sinds ik een klein kind ben. Zingen en piano spelen zijn mijn sterke punten op dat gebied.” Martina is niet alleen maar begonnen met zanglessen omdat ze dat zo leuk vindt, zegt ze, maar omdat het al haar negatieve gevoelens iets minder maakte. “Ik denk dat het komt omdat je naar zo’n les gaat, en dan gewoon zo luidt en hoog kan zingen als je wilt. Het voelt als een soort uitlaat, een soort ontluchting. En daarnaast ben je daar ook met een zangcoach die het leuk vindt wat die doet, en dat maakt het voor jou dan ook weer leuk.”

Naar muziek luisteren, kan ook helpen tegen stress. “Ik geloof dat dit per persoon verschilt. Voor sommigen kan het nuttiger zijn om naar muziek te luisteren, maar voor anderen zou dat zingen zijn. Het is ook bewezen dat muziek, net als zingen, individuen kalmeert en ook stress vermindert, dus het komt neer op het individu. Er is geen goed of fout antwoord.”, vertelt Mariam. Zij verwijst hier naar een paper, geschreven door een groep psychologen. Daarin is het effect van muziek op de menselijke stressreactie onderzocht. Uit de conclusie blijkt dat muziek zeker een effect heeft.

Maar helpt zingen dan net zo veel tegen stress als anti-stress medicatie? Nee, zegt Mariam. “Als je zingt komen er alleen maar tijdelijke endorfine stofjes vrij. Daar is niks permanent aan. Je voelt je dan voor heel even goed, maar dat waait snel weer over. Medicijnen daarentegen zijn een standvastige oplossing die een individu helpt tegen te veel stress. De endorfines van het zingen vervagen, terwijl de consistentie bij het innemen van medicijnen het allemaal gelijk houdt.”

Dus als antwoord op de vraag: helpt zingen tegen stress? Ja. Maar, hou wel in gedachten dat dit geen permanente oplossing is. Heb je die wel nodig? Dan zou je toch ergens anders een oplossing voor je stress moeten vinden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.