Het zijn van hoog sensitief

Het zijn van hoog sensitief

ehimetalor-akhere-unuabona-pTUCMqXCOrk-unsplash

Vijftien tot twintig procent van de bevolking heeft de aangeboren eigenschap hoog sensitiviteit. 13 tot 19 juni is de week voor HSP. Deze mensen zijn gevoeliger voor prikkels van binnenuit en buitenaf, hebben een diepgaande verwerking, ervaren emotionele intensiteit en hebben een goed oog voor detail. Waar het soms als een belemmering kan voelen, kan het ook een waardevolle eigenschap zijn.  

Jolanda Kleiss is psychosociaal therapeute en helpt mensen die hoog sensitief zijn door middel van verschillende therapievormen. “Bij hoog sensitieve mensen werken de hersenen anders, hier zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan. Het uit zich onder andere in sneller gestrest zijn dan een ander, verbanden sneller leggen en dieper verwerken. Ook de zintuigen zijn sterker dan gemiddeld. Er zitten ook veel positieve kanten aan het zijn van hoog sensitief. Zo zijn deze mensen vaak creatiever, innovatiever en kunnen ze erg diep luisteren waardoor ze snel een oplossing vinden,” aldus Kleiss.

Volgens Kleiss zit er een groot verschil tussen het zijn van hoog sensitief en het zijn van hoog gevoelig. “Met hoog sensitiviteit word je geboren en dit zal altijd blijven. Als je hoog gevoelig bent, heb je stress gerelateerde dingen meegemaakt in je leven waardoor je op scherp staat. Hier kan je uiteindelijk ook weer overheen komen.”

In de natuur, samen met een paard, helpt Kleiss mensen de gevoelde lasten om te zetten in het vinden van kracht en het herkennen van kwaliteiten. “Of je zit in een kantoortje en kijkt tegen een muur, of je bent buiten en ervaart de rust van de natuur en de paarden. Hierdoor kan je meer in contact komen met jezelf. Aannames die je eventueel over jezelf hebt, ga je ineens merken. Terug in de maatschappij is het dan weer even hectisch en dat is ook oké. Het is de kunst dat je weet hoe je met die hectiek om kan gaan.”

“We leven in een chaotische wereld. Als hoog sensitief persoon kan je je daar wel op aanpassen. Je beleeft dingen zelf, dus de antwoorden zijn ook in jezelf te vinden. Je moet jezelf beter leren kennen en de negatieve gedachtes die je over jezelf hebt, leren loslaten. Je moet juist in de kwaliteiten van jezelf geloven die je als gevoelig persoon hebt. Ik geloof dat ieder hoog sensitief persoon iets bijzonders heeft bij te dragen aan deze wereld,” aldus Kleiss.

Joke (24), werd op haar achttiende gewezen op dat ze wellicht wel eens hoog sensitief kon zijn. “Ik wilde dat heel lang niet erkennen, omdat het voelde als een label. Sinds een jaar of twee ben ik het juist als kracht gaan zien en ben ik het gaan accepteren.” Lichamelijk en emotioneel lijken situaties intenser binnen te komen voor Joke. “Ik merk dat vooral bij emoties van anderen. Soms heb ik veel sneller door dat er iets met iemand is dan dat ze dat überhaupt zelf weten. Geluid en licht komen bij mij ook harder binnen omdat ik een soort van hyper alert ben. Tot mijn twintigste dacht ik dat iedereen dat zo voelde.”

“De voordelen zijn voor mij dat ik hele diepe connecties met anderen kan aangaan en heel erg kan genieten van de kleinste dingen, zoals kleine aanrakingen, geuren, kleuren of geluiden. Het voelt alsof ik een soort eigen extra dimensie heb. De nadelen hiervan zijn dat alles veel harder aan lijkt te staan en negatieve gevoelens dus ook overweldigend zijn. In groepsgesprekken volg ik vijf gesprekken tegelijkertijd omdat ik niet de focus kan houden. Ook heb ik veel aan mezelf getwijfeld omdat ik dingen opmerk die anderen niet doorhebben. Zodra ik moe word, gaat mijn huid pijn doen en komen mensen harder binnen. Het voelt alsof mijn lichaam té erg aanstaat,” aldus Joke.

Voor de mensen die hoog sensitief zijn, heeft Joke een duidelijke boodschap. “Probeer acceptatie te vinden en denk nooit dat je overdrijft. Als je iets voelt, vraag het dan gewoon. In 95 procent van de gevallen klopt het. Luister goed naar je lichaam en naar anderen. Hoog sensitiviteit is geen zwakte maar een kracht. In onze samenleving wordt sensitiviteit vaak als een zwakte gezien, maar je hebt juist een extra gevoel wat je kan gebruiken. Laten we het stigma doorbreken.”

Selina (31) kwam er drie jaar geleden achter hoog sensitief te zijn doordat ze te erg overprikkeld was en in een burn-out belandde. Bekijk hieronder het interview waarin Selina vertelt over hoe zij dit ervaart.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.