Verdwijnen recht op abortus een eerste stap naar een conservatiever Amerika

Verdwijnen recht op abortus een eerste stap naar een conservatiever Amerika

Bron: Pexels

Op zaterdag 2 juli, vond op de Dam in Amsterdam een ‘baas in eigen buik’ protest plaats. Deze werd gehouden in solidariteit met de Verenigde Staten, waar twee weken geleden het landelijke federale recht op abortus werd afgeschaft.

Roe v. Wade

Op 24 juni 2022 nam het hooggerechtshof van de Verenigde Staten afstand van een uitspraak die het landelijke recht op abortus veiligstelde. Deze uitspraak staat bekend als Roe v. Wade, die in 1973 ervoor zorgde dat er in de VS een landelijke wetgeving voor abortus kwam. Dat deze jarenoude discussie 49 jaar na de uitspraak van Roe v. Wade weer terecht kwam bij het hooggerechtshof, komt omdat de staat van Mississippi een rechtszaak aan is gegaan, om abortus na vijftien weken zwangerschap te verbieden.

Lek in mei

De nieuwssite Politico lekte in mei al uit dat er plannen waren om Roe v. Wade terug te draaien. Een kladversie van de uitspraak kwam toen naar buiten. Toen ontstond er al veel rumoer om het onderwerp. “Als dit wordt bevestigd, is het een flagrante schending van mensenrechten om mensen de toegang tot abortus te ontzeggen.” zei Tarah Demant, interim National Director of Programs, Advocacy en Government Affairs van Amnesty International USA.

Blijdschap

De uitspraak van afgelopen week zorgde voor veel rumoer in de Verenigde Staten. Op de dag van de uitspraak zelf gingen veel mensen de straat op. De reacties waren erg verdeeld. Zo vierden veel mensen de keuze. Voor veel mensen is dit een stap vooruit. Zij geloven namelijk dat een foetus bij conceptie al levensvatbaar is.

Verdriet

Daarnaast levert de nieuwe regelgeving ook veel verdriet op bij velen. Voor hen is deze uitspraak een stap terug in de tijd. Het strafbaar maken van abortus zal namelijk niet alle abortussen stoppen. In tegendeel, zullen illegale, risicovolle abortussen zonder toezicht van een arts toenemen. In het weekend na de uitspraak, zijn door de hele VS verschillende protesten geweest. In New York, kwamen er volgens ABC New York, meer dan 10.000 mensen bij een voor een mars. Ook president Joe Biden veroordeelde de abortus-uitspraak. Hij sprak van een “trieste dag voor het hof en het land” en een “tragische fout”.

Conservatief Amerika & een verdere agenda

Diederik Brink schuift bij ons aan in de uitzending. Hij is Amerikadeskundige, en vertelt over de groei van conservatief Amerika. Daarnaast kijkt hij ook naar de verdere agenda van het hooggerechtshof van de Verenigde Staten. Zo heeft, nadat de beslissing over Roe v. Wade is genomen, Clarence Thomas, rechter van het hooggerechtshof, geschreven dat hij ook vindt dat anticonceptie, homohuwelijk en LHBT+ relaties heroverwogen moeten worden.

“Eigenlijk krijg je meerdere smaken verdeeld door Amerika” verteld Diederik. Omdat alle staten nu zelf bepalen of zij abortus verbieden, ontstaat er volgens hem een kloof tussen verschillende staten. “Sommige staten zullen abortus toegankelijk houden en sommige zullen zelfs in geval van incest en verkrachting abortus strafbaar maken. ”

Mid-term verkiezingen november

Tijdens de mid-term verkiezingen in November kan het volgens Diederik nog erg spannend worden. “Het is zo dat de meerderheid van de Amerikaanse bevolking achter het recht op abortus staat, en vindt een meerderheid dat het erg ver gaat dat de Supreme Court nu deze rechten intrekt.” Er is ook sprake van een kostentoename, ook in de VS is er een grote inflatie. Alles wordt duurder, van boodschappen tot benzine. “Dat kan betekenen voor Amerikanen dat dat een grotere rol speelt. Het kan zomaar zo zijn dat zij dan zeggen, ‘luister, alles is mooi met abortus, maar als ik straks mijn boodschappen niet meer kan betalen, heb ik een groot probleem.’” Het zou volgens Diederik dus zomaar kunnen dat abortus tijdens de verkiezingen geen grote rol inneemt.

Nederland

Ook in Nederland is abortus geen recht, toch wordt abortus juist toegankelijker, onder meer door de afschaffing van de verplichte bedenktijd en de mogelijkheid om een abortuspil te halen bij de huisarts. Ongeveer 30.000 mensen kiezen jaarlijks voor een abortus.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.