De opkomst en ondergang van Boris Johnson

De opkomst en ondergang van Boris Johnson

Bron: ANP

Op donderdag 7 juli kondigt Boris Johnson zijn vertrek als premier van het Verenigd Koninkrijk aan. Dit allen volgt nadat tientallen ministers opstapte omdat zij het vertrouwen in Johnson waren verloren. Nu heerst de vraag: Wie neemt hem over? In de uitzending spreken wij met Tim de Wit, voormalig Verenigd Koninkrijk & Ierland correspondent bij de NOS.

De opkomst van Johnson

Boris Johnson werd in 2019 gekozen als premier van het Verenigd Koninkrijk, nadat zijn voorganger, Theresa May, opstapte. Johnson groeide enorm in populariteit nadat het Britse volk op 24 juni 2016 vóór de Brexit stemde. Toenmalig premier David Cameron stapte op, waarna het even leek dat Boris Johnson het stokje zou overnemen. Dat heeft hij niet gedaan. In plaats daarvan werd Theresa May de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Zij verkoos toen Johnson als minister van Buitenlandse zaken. In 2018 stapte Johnson uit de regering omdat hij het niet eens was met de voorwaarden die May met de EU bereikte voor de Brexit. Uiteindelijk stapte in 2019 May op als premier, en nam Johnson het stokje over. Het was toen aan hem om in zeer korte tijd een Brexit deal op tafel te hebben, en op 31 januari 2020 was het vertrek van de Britten uit de EU definitief. “Boris Johnson is drie jaar premier geweest, maar daarvoor stond hij bekend als het gezicht van de Brexit campagne. Dat heeft hem vooral heel veel populariteit gegeven bij de Brexit-stemmers. Dit Brexit succes heeft ernaar geleid dat hij in 2019 de verkiezingen met een grote meerderheid won.” verteld Tim de Wit. De Brexit stem is volgens hem een groot deel van de Britse identiteit geworden, waardoor

 

De ondergang van Johnson

Aan Johnson’s naam kleven meerdere schandalen. Zo zijn er midden in de woningcrisis facturen naar buiten gekomen van een renovatie die hij gedaan had in zijn huis. Daarop stond bijvoorbeeld een tapijt van zevenduizend pond. Zijn meest bekende schandaal is partygate. Er zijn beelden naar buiten gekomen van feesten die Johnson gegeven had terwijl de rest van het land in een harde lockdown zat. Afgelopen week trad de ene na de andere minister af omdat zij het vertrouwen in Johnson waren verloren. De klap op de vuurpijl zou zijn dat Johnson iemand die seksueel wangedrag had, een hele hoge positie in zijn eigen regering had gegeven terwijl hij dat wist, terwijl hij ontkende dat hij dit wist. Uiteindelijk kwam dat toch naar buiten. “Dit was echt een schandaal waarbij je een patroon kon ontdekken.” Voegt de Wit toe. “Dat is wat Johnson het afgelopen jaar voortdurend heeft gedaan. Als er nieuws over een schandaal opkwam, zei hij in eerste instantie altijd ‘ik weet van niets’.” Ook met de lockdownfeestjes zou hij hetzelfde hebben gedaan. Toen heeft hij dat ook ontkend, maar toen het toch naar buiten kwam beweerde Johnson dat hij dat als ‘werkbijeenkomsten’ zag. Ook met het laatste schandaal waar hij zich in vond deed hij hetzelfde.

De toekomst zonder Johnson

De Britse Conservatieve partij zal op 5 september 2022 bekend maken wie Boris Johnson zal overnemen als premier van het Verenigd Koninkrijk. Op maandagavond waren er elf kandidaten die de rol van Johnson willen overnemen. Onder deze kandidaten valt ook Rishi Sunak, oud-minister van financiën. Sunak kan gezien worden als de koploper van de strijdt. Hij heeft namelijk in het parlement al een achterban van meer dan dertig leden. Op woensdag 13 juli vindt een stemming in het parlement plaats. De kandidaten zullen dan de steun moeten hebben van minimaal twintig conservatieve parlementsleden. Er wordt verwacht dat er dan al een deel van de kandidaten afvalt. Er zullen dan nog een aantal rondes volgen, tot er twee kandidaten overblijven. Alle leden van de Conservatieve partij zullen dan van deze twee kandidaten een winnaar kiezen. Landelijk zullen de leden deze zomer hun stem uit mogen brengen.

Volgens de Wit is het lastig om te voorspellen welke kandidaat zal winnen. Je hebt namelijk ook de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie die een rol spelen. “Het kan best zo zijn dat we een premier krijgen waarvan het beleid heel erg op die van Johnson lijkt. Ik hoop wel dat het iemand is die niet zoveel schandalen veroorzaakt.”

Luister het gehele interview met Tim de Wit hier.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.