Hebben paarden een positief effect op jouw gezondheid?

Hebben paarden een positief effect op jouw gezondheid?

Bron: Pixabay

Paarden hebben een heilzaam effect op kinderen. Althans, zo staat dat staat geschreven in een artikel van de Happinez. Happinez is een blad dat schrijft over lichaam en geest. In dit artikel legt GZ-psycholoog Lonneke van Pelt uit waarom paarden nou zo’n positieve invloed hebben op kinderen. Ik heb dit “feitje” voor jullie “gecheckt”.

Laten we als allereerst vaststellen wat het woord ‘heilzaam’ nou precies inhoudt. In het woordenboek wordt het woord omschreven als: nuttig; het geluk; de gezondheid bevorderend. En die laatste? ‘De gezondheid bevorderend’, Dat is waar het in de Happinez ook op neer komt. Maar dan wel de mentale gezondheid. Van Pelt legt uit dat paarden ervoor zorgen dat kinderen rustig worden en zich sneller openen. Paarden zouden non-verbale signalen afgeven aan een kind, waardoor die zich meer op zijn gemak gaat voelen. Als voorbeeld van zo’n signaal geeft Lonneke de positie die een paard aanneemt. Gaat het paard naast een kind staan? Dan zou die zichzelf gelijkwaardig stellen aan het kind.

Uit onderzoeken (Rijksuniversiteit Groningen, 2013) blijkt dat dieren over het algemeen een positief effect hebben op mensen. En omdat paarden dieren zijn, zullen die daar ook onder vallen. Zo kan de aanwezigheid van een dier je hartslag en bloeddruk verlagen, maar ook emotioneel een hele positieve invloed op je hebben. Denk aan emotionele steun dieren bijvoorbeeld. Dat zijn dieren die een soort troost bieden om iemands handicap te helpen verlichten. Een positieve invloed op de mens dus.

In een onderzoek van de International Journal of Clinical and Health Psychology (IJCHP 2005), is gekeken naar het effect wat paarden hebben op kinderen met mentale gezondheidsklachten. Een nieuwe vorm van therapie, die ook Lonneke van Pelt gebruikt, is onderzocht. Kort samengevat wordt in deze vorm van therapie gewone psychotherapie gegeven, maar staat er een paard bij. De conclusie leest as volgt: ‘We concluderen dat door paarden gefaciliteerde psychotherapie het welzijn en de kwaliteit van kinderen met psychische problemen verbetert.’

Prof. Dr. Marie-José Enders-Slegers is gespecialiseerd in mens-dier relaties. Zij bevestigt dat dieren zeker wel een positieve invloed hebben op mensen. “Uiteindelijk komt het er allemaal op neer dat mensen een dieren een band kunnen vormen. Als je bijvoorbeeld een hond aait, gebeurt er iets in het lichaam van jou, maar ook van de hond. De aanwezigheid van zo’n dier kan er dus inderdaad voor zorgen dat jouw bloeddruk naar beneden gaat.” Niet alleen op je bloeddruk zou een dier effect hebben. Ze hebben een invloed op psychologische, sociale en fysiologische factoren. Als je met je hond gaat wandelen, kom je ook veel meer mensen tegen dan als je alleen maar thuis zou zitten.

Er is volgens Dr. Enders-Slegers geen groot verschil tussen het effect wat dieren op kinderen hebben en het effect dat dieren op volwassenen hebben. “Dieren helpen met het leren van dingen. Zo zou een paard het makkelijker kunnen maken voor een kind om bijvoorbeeld te leren rekenen. Voor volwassenen is dat natuurlijk net iets anders, want die hoeven dat niet te leren.” Verder noemt zij posttraumatische stress stoornis therapie met paarden, dat zou ook goede resultaten tonen. “Paarden geven wel een ander gevoel dan andere dieren. Een paard draagt jou. Het is een warm dier en het geeft je natuurlijk ook een goed gevoel van controle als zo’n groot paard naar jou luistert.” Het is volgens Dr. Enders-Slegers toch weer allemaal terug te herleiden naar dus die band die dieren met mensen kunnen opbouwen. Dat heeft voor zowel mens als dier een positieve invloed. “Het is wel belangrijk om te onthouden dat dieren niet de therapeut zijn. Zij assisteren alleen en kunnen een goede ondersteuning zijn. Uiteindelijk zijn die dieren er alleen fysiek bij om te helpen het resultaat te behalen waar de therapeut naar streeft.”

Even samengevat: Onder het woord heilzaam kan een aantal dingen begrepen worden; Dieren hebben over het algemeen een positief effect op mensen; en paarden hebben een positieve invloed op kinderen met psychische problemen. Zou je dus kunnen zeggen dat paarden een heilzaam effect hebben op kinderen? Als je het woord heilzaam opvat als ‘bevorderend voor de gezondheid’, dan zou je dat inderdaad kunnen zeggen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.