Russische dwerghamster wordt verboden huisdier

Russische dwerghamster wordt verboden huisdier

Foto: Veere Flink

De Russische dwerghamster; misschien heb je er zelf een thuis, of heeft een vriendje of vriendinnetje er een. De Russische dwerghamster is namelijk een populair huisdier. Ze zijn klein, zacht, en (de meeste) schattig. Ze zijn niet allemaal even schattig, sommige Russische dwerghamsters kunnen namelijk agressief zijn. Mede hierdoor is er een kans dat je in 2024 het beestje niet meer mag kopen.

 Er ligt bij de regering een nieuwe ‘positieflijst’ om op te stemmen. Dit is een lijst van 30 zoogdieren die toegestaan zijn als huis- en hobbydier. Na onderzoek onder 300 zoogdieren zijn deze 30 zoogdieren, volgens de onderzoekers, wel geschikt om thuis te hebben.

Op de lijst, zoals die nu is, staan de kat, de hond en het konijn. Er staan ook wat bijzonderdere dieren op. De waterbuffel, de kameel en de Chinese waterree staan er namelijk ook op. Zelfs de Chinese dwerghamster en de goudhamster staan erop. Maar de Russische dwerghamster niet.

Het is nog niet zeker of deze lijst ook echt wordt goedgekeurd door de Tweede Kamer, die moet er nu eerst over stemmen. Het zou dus best kunnen zijn dat de lijst nog wordt uitgebreid en dat je alsnog de Russische dwerghamster als huisdier mag houden.

Verslaggever Veere ging op onderzoek uit waarom de ene Russische dwerghamster wel agressief is, en de ander niet.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *