Factcheck: insecten zijn gezonder en beter voor het milieu dan vlees

Factcheck: insecten zijn gezonder en beter voor het milieu dan vlees

Foto: Unsplash

UTRECHT – Zes kriebelige pootjes, voelsprieten en vleugeltjes. Het lijkt misschien niet op een biefstukje, maar insecten zijn volgens sommige mensen de eiwitbron van de toekomst. Ze zouden net zo gezond zijn en veel beter voor het milieu dan ander vlees. Dat zegt ook meelwormenkweker Antoine Hubert. Klopt dat eigenlijk wel?

Gezond?
Ieder mens heeft eiwitten nodig. Ze helpen onder andere bij het bouwen van nieuwe cellen. Eiwit zit in veel verschillende dingen. Het zit in brood, kikkererwten, noten, vlees en vis. Het zit ook in insecten. Als je liever geen vlees of vis eet, kun je insecten eten om toch die eiwitten binnen te krijgen. Het Voedingscentrum zegt dat het wel belangrijk is om de insecten eerst klaar te maken. Je moet ze bakken, koken of frituren voordat je ze kunt eten. Het maakt niet uit of je de insecten heel eet of dat je ze als poeder door bijvoorbeeld een burger doet. Dat is voor veel mensen misschien minder eng dan zo’n beestje waar alles nog aan zit.

Milieuvriendelijk?
Ine van der Fels-Klerx is buitengewoon hoogleraar Economie van Voedselveiligheid. Dat is ze bij Wageningen University and Research. Ze weet heel veel van voedsel, landbouw en het milieu. Zij zegt dat er een heleboel bij komt kijken: ‘insecten zijn efficiënter in het omzetten van hun voer naar eiwitten en vetten’. Dat betekent dat een insect bijna al het voer dat hij krijgt gebruikt om stofjes van te maken. Deze stofjes zijn dan weer gezond voor mensen die dat insect eten. Er is weinig voer dat niet door het insect gebruikt wordt en dat als CO2 weer in de lucht komt. Bij bijvoorbeeld koeien is dat wel zo. Insecten zijn koudbloedig en hoeven hun lichaam niet warm te houden, koeien moeten dat wel. Hierdoor kunnen insecten alle energie van het voer gebruiken om dat voer te verwerken. Bovendien hebben ze veel minder ruimte en land nodig dan andere dieren.

Maar insecten zijn niet helemaal perfect. Ine zegt dat er nog veel onderzoek word gedaan naar de kleine beestjes. We weten dus nog niet alles. Wat wel zeker is, is dat het uitmaakt wat voor voer je de insecten geeft. Als je ze hetzelfde voer geeft, is er nog steeds veel soja nodig. Dan worden er weer stukken regenwoud gekapt voor de soja en is het nog steeds slecht voor het milieu. Het zou beter zijn als we ze dingen voeren die niet meer ergens anders voor gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld restjes van ander veevoer. Ze hebben ook flink wat warmte nodig, dus dat kost ook veel energie. Qua energieverbruik zijn insecten te vergelijken met kippen.

Conclusie? Deels waar. Er moet nog veel onderzoek gedaan worden. Het is waarschijnlijk niet zo dat we over tien jaar alleen nog maar insecten eten, maar het komt misschien wel wat vaker op ons bord. Dat is bijna net zo gezond en waarschijnlijk ook wat beter voor het milieu. Nu nog even wennen aan het idee van een insect op je bord!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *