Factcheck: chess en stress

Factcheck: chess en stress

Factcheck: Chess and Stress

Topschakers zouden volgens Men’s Health zo’n 6.000 calorieën per dag kunnen verliezen tijdens toernooidagen. Topschaker Mikhail Antipov verloor tijdens een twee uur durende wedstrijd 560 calorieën. Kan een sport waar je alleen maar hoeft te zitten dit als gevolg hebben?

Het onderzoek

Volgens een ESPN-onderzoek met onder andere stress expert Robert Sapolsky, is omschreven hoe stressreacties tot verbranding van calorieën kan zorgen. Het lijkt onwerkelijk, omdat ze alleen maar zitten, maar dit komt door de combinatie van versnelde ademhaling, verhoogde bloeddruk en verhoogde spiercontractie. Ook eten ze minder tijdens het toernooi. Ze letten wel steeds meer op wat ze eten. Er zijn speciale dieetschema’s voor de schakers, waardoor ze genoeg energie hebben tijdens het toernooi en ook hun gewicht in balans blijft. Andere onderzoeken zeggen ook dat sporten goed is voor stressverwerking, maar in dit geval zorgt juist de stress voor het verliezen van gewicht. Meerdere topschakers sporten nu ook naast het schaakspel. De Indiase grootmeester Viswanathan Anand doet aan cardio om rustiger te slapen.

Hoe werkt dat?

Hoe kunnen stressreacties als versnelde ademhaling, verhoogde bloeddruk en verhoogde spiercontractie nou zorgen voor het verbranden van calorieën tijdens een potje schaken? Door een stressreactie krijgt een persoon adrenaline. Die adrenaline maakt een hormoon aan in je bijnieren; cortisol. Dit hormoon cortisol zorgt volgens NederlandSlank voor verschillende gevolgen. Je immuunsysteem, metabolisme en cognitieve gezondheid worden aangetast. Dit kan tot gevolg hebben dat de stress ervoor zorgt dat je minder gaat eten en daardoor afvalt. Langdurige stress zorgt er overigens voor dat je hele lichaam zich concentreert op het wegwerken van de stress en hierdoor niet tot nauwelijks voedingstoffen opneemt, al eet je wel. Volgens een bericht van Max Euwe is het ook al bekend onder de schakers dat dit hormoon slechte gevolgen kan hebben op de gezondheid van een topschaker. In dit verslag staat ook dat adrenaline een topschaker meer motivatie kan geven. Als je iets heel graag wil bereiken, zoals het winnen van een wedstrijd, gaat je lichaam zich daar helemaal toe wenden. Nico van Yperen, sportpsycholoog in Groningen legt uit waarom je als topsporter mentaal en fysiek sterk moet zijn. “Het gaat om balans. Ze zijn beiden belangrijk, er bestaat geen competitie tussen de mentale, fysieke, tactische en technische aspecten. Wel kan je mentaliteit er soms voor zorgen dat je fysiek minder sterk wordt. Als je veel druk ervaart kunnen de positieve gedachtes wegvallen, maar dat kan ook voor een boost zorgen. Stress zijn dan de negatieve gedachten met alle gevolgen van dien.”

Conclusie

Ondanks dat het bijna als een fabel klinkt, is het toch een feit. Het is dus inderdaad mogelijk dat topschakers veel calorieën kunnen verbranden tijdens een toernooi. Dit komt dus allemaal door stressgevoelens en de gevolgen die het kunnen hebben op je lichaam. Het mag dan niet officieel een olympische sport genoemd worden, toch vergt het bijna even veel inspanning als andere sporten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *