Homoseksualiteit in de voetbalwereld

Homoseksualiteit in de voetbalwereld

Bron: Pixabay

Homoseksualiteit in de voetbalwereld. Al jarenlang een onbesproken onderwerp, maar het leeft er toch echt. Net zoals alle hobbyisten en in elk ander beroep heb je ook homoseksuele voetballers, ondanks dat het nooit echt benoemd wordt. In deze podcast over taboes spreek ik met Henk van der Weele, voorzitter van sv Diemen, over homoseksualiteit in de voetbalwereld.

Volgens Henk is de voetbalwereld, vrouwenvoetbal daarbuiten gelaten, nog steeds een ‘mannenwereld’. “De voetbalwereld is nog steeds een macho wereldje. Dingen die daar niet bij passen, zoals bijvoorbeeld homoseksualiteit, zijn om een of andere reden nog niet geaccepteerd.” Ook van veel racisme is volgens Henk nog sprake. “Dat zijn dingen die dringend moeten veranderen, maar hoe zou ik niet weten. Je ziet ook dat bijvoorbeeld vrouwenvoetbal nu pas langzamerhand geaccepteerd wordt. ”

Vorig jaar kwam er nog een eredivisie speler anoniem uit de kast in de NOS-podcast ‘De Schaduw Spits’. Hij vertelde daarin dat hij zich liever stilhoudt over zijn geaardheid, omdat hij niet wil dat daar een groot punt van gemaakt wordt. Henk vindt dat niet zo raar, “als je luistert naar de kreten die supporters roepen in voetbalvelden, zoals bijvoorbeeld ‘Alle Duitsers zijn homo’ snap ik wel dat je niet uit de kast zou willen komen. Je wordt er continu aan herinnerd dat je ‘anders’ bent en er niet bij past.”

Hoe er aan dit probleem verandering gebracht kan worden weet Henk niet. “Dat laat ik dan maar over aan de KNVB, want het is een heel lastig onderwerp om mee om te gaan. Maar ik weet wel dat ze ook bij andere sporten, zoals bijvoorbeeld hockey, ook veel werken aan inclusiviteit.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *