Windhondendag in Oss bleek ondanks ophef groot succes

Windhondendag in Oss bleek ondanks ophef groot succes

Het terrein van de windhondendag in Oss. Bron: Lotte Klaver

Bij de Geffense Plas in Oss was het afgelopen dinsdag een groot feest voor honden én hondenliefhebbers. Stichting Greyhounds In Nood Nederland (GINN) organiseerde in samenwerking met Scooby Medina een ‘windhondendag’. ”Het doel van de windhondendag is om voor zoveel mogelijk Spaanse adoptiehonden een warm thuis te zoeken. Al geadopteerde honden kunnen de hele dag rennen en spelen met andere honden in het omheinde gebied. Er staan kraampjes voor de bezoekers om leuke dingen te kopen en de opbrengst gaat naar het goede doel”, vertelt Jetteke van Gorkom, lid van GINN.

Tientallen honden hebben speciaal voor deze dag een zeventien uur durende autorit van Spanje naar Nederland gemaakt. ”In Spanje is er recentelijk een wet in gegaan waarbij windhonden worden gerekend als dierlijk werktuig in plaats van als huisdier. Door deze wet mogen hondeneigenaren zonder enige consequenties hun honden onverdoofd slachten, mishandelen en dumpen. Dit gebeurt nu in grote getale”, aldus Van Gorkom. ”Inmiddels ligt de teller op de 50.000 verwaarloosde en gedumpte honden”.
Volgens stichting GINN is de jaarlijkse opkomst op de windhondendag groot: ”Er zijn gelukkig steeds meer mensen in Nederland die de ernst van de situatie in Spanje in zien. Ieder jaar worden er meer en meer Spaanse windhonden geadopteerd. Hopelijk blijven we hierin een stijgende lijn zien”.

Nederlandse asiels
Toch bestaat er enigszins wat ophef over het adopteren van buitenlandse honden. Zo zijn veel hondeneigenaren van mening dat eerst de honden uit Nederlands asiels moeten worden geadopteerd, voordat we honden uit het buitenland importeren. Jasper Kornmann, woordvoerder van dierenasiel BOA, vertelt waarom deze ophef niet altijd terecht is: ”De Nederlandse asiels zitten helemaal niet vol, dit is een veelvoorkomend misverstand. De honden die wel ter adoptie staan hebben vaak gedragsproblemen en kunnen niet op een veilige manier in een gezin geplaatst worden. Ze hebben een goed leven in de Nederlandse asiels: ze worden uitgelaten, komen veel buiten en leven in roedels samen met andere honden”. Veel gezinnen kiezen er volgens Kornmann liever voor een buitenlandse hond te adopteren. Zij hebben volgens hem net zoveel recht op een warme mand als iedere andere hond, ondanks hun ‘rugzakje’.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *