Twee Iraanse vrouwen ter dood veroordeeld in Iran wegens het steunen van de LHBTQIA+ community

Twee Iraanse vrouwen ter dood veroordeeld in Iran wegens het steunen van de LHBTQIA+ community

Op donderdag 8 september kwam het nieuws naar buiten dat er twee Iraanse vrouwen die opkwamen voor de rechten van LHBTQIA+’ers ter dood zijn veroordeeld. Het gerechtshof in de Iraanse stad Urmia beschuldigt Zahra Sedighi-Hamedani en Elham Choubar van ‘corruptie op Aarde’, meldt het Iraanse staatspersbureau IRNA. Sedighi-Hamedan werd vorig jaar al gearresteerd wegens uitlatingen over haar seksuele geaardheid en genderidentiteit op social media over LHBTQIA+- rechten. Ook werkte zij mee aan een BBC-documentaire over de LHBTQIA+ in Iran. Ze is toen vrijgelaten maar later weer opnieuw opgepakt tijdens haar poging om te vluchten naar Turkije.

Amnesty gaf via een bericht op Twitter als reactie aan diep verontwaardigd te zijn na het vonnis. Zij maakten aan de Iraanse overheid duidelijk dat ze onmiddellijk deze straf moeten vernietigen en de vrouwen hun vrijheid moeten geven. Het is volgens de organisatie een vorm van discriminatie. Amnesty is een internationale organisatie die zich inzet voor mensenrechten over de hele wereld.Ik heb gesproken met Elke Kuijpers. Zij werkt al jarenlang bij Amnesty. Kuijpers vertelde dat Amnesty achter de schermen al met Iraanse autoriteiten aan het praten zijn. Nu is ze de vraag of het ze gaat lukken om de twee vrouwen vrij te laten. Amnesty heeft er al voor gezorgd dat in een aantal landen de doodstraf is afgeschaft. Of dit in Iran gaat lukken hoor je verder in het interview hieronder.

Homoseksualiteit is op zichzelf niet verboden in Iran, maar het uiten en handelen daarin wel. Dat blijkt dus aangezien Iran een van de zes landen is waar de doodstraf staat op het hebben van seks met mensen van hetzelfde geslacht.Hierover heb ik Lina geïnterviewd. Lina woont vanaf haar derde levensjaar in Nederland. Ze is gevlucht vanuit Iran. Omdat ze wat normen en waarden vanuit Iran heeft meegenomen en bekeerd is tot de Islaam, maar wellicht toch wel beïnvloed is door het opgroeien in Nederland was ik heel benieuwd naar haar mening over de LHBTQIA+ met betrekking tot het geloof. 

Over de auteur

Sarah Bonapart

Hi , ik ben Sarah Bonapart en ik ben 19 jaar. Ik studeer aan de school van journalistiek in Utrecht en heb het daar heel erg naar mijn zin! Het lijkt me superleuk om later mijn eigen tv-show te hebben of bij een redactie van een blad te werken. Veel plezier met het lezen op onze site !

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *