Aandacht voor Alzheimer

Aandacht voor Alzheimer

Foto: Pixabay. Het Wereld Alzheimer Dag symbool.

HEERENVEEN – Afgelopen dinsdag 21 september was het Wereld Alzheimer Dag. Is het belangrijk om aandacht te blijven besteden aan de ziekte van Alzheimer? Ex-mantelzorger Astrid Smit (58) uit Heerenveen en vrijwilliger Liza Douma (58) uit Emmeloord bij het Alzheimer Trefpunt verklaren zich nader.

Volgens Stichting Alzheimer Nederland is het aantal mensen met dementie door de vergrijzing van de afgelopen jaren bijna verzesvoudigd is. Die ontwikkeling klinkt opmerkelijk. Het is dus de vraag waarom het belangrijk is om aandacht te blijven besteden aan de ziekte van Alzheimer. Ex-mantelzorger Astrid Smit over anderen die in dezelfde soort situatie als haar terecht kunnen komen: “Als je het kan doen, doe het, want het is ook een stukje meerwaarde voor je familielid.” Het Alzheimer Trefpunt heeft elke tweede week van de maand een bijeenkomst voor mensen met dementie of lotgenoten. Daar gaan ze samen in gesprek of activiteiten doen. “Er zijn tot op de dag van vandaag nog heel veel mensen die  nooit eerder met Alzheimer te maken hebben gehad”, aldus Liza. Ook

Weetjes

De ziekte van Alzheimer is tot op de dag van vandaag de bekendste en meest voorkomende vorm.  Daarnaast lag het aantal mensen met dementie in 2020 op 280.000 en wordt in 2040 verwacht met een opvallende toename, namelijk 520.000. Momenteel staat dementie op nummer 1 bij volksziektes en daar komt maar liefst elke 12 minuten iemand bij.

Donaties 

Er zijn ook speciale vergeet-mij-niet-hangertjes beschikbaar voor nieuwe donateurs bij Stichting Alzheimer Nederland. Deze bijdrage zorgt ervoor dat er meer onderzoek mogelijk wordt gemaakt voor een toekomst zonder dementie. Iedere donateur kan kiezen of hij maandelijks of jaarlijks een bedrag overmaakt. Dit kan van zeven tot maximaal vijftien euro.

Over de auteur

Inge Herweijer

Welkom op mijn naam is Inge Herweijer en ik ben 24 jaar oud. Ik studeer Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Op deze website ziet u al mijn creaties op het gebied van video, audio en meer! Wilt u een bericht achterlaten? Dat kan via 'reacties'.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.