De mentale gezondheid van meisjes gaat achteruit, we spreken van een ‘zorgwekkende trendbreuk’

De mentale gezondheid van meisjes gaat achteruit, we spreken van een ‘zorgwekkende trendbreuk’

Foto: Teuntje Göbel

De mentale gezondheid van meisjes gaat achteruit. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Sinds 2017 is het aantal meisjes dat kampen met een psychische achteruitgang toegenomen.

Schooldruk, de coronapandemie, social media en het ideale schoonheidsbeeld. Dit zijn factoren die ervoor zorgen dat meisjes meer psychische problemen oplopen. Het gaat om meisjes van 11 tot 16 jaar. Dat meldt de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau. Onderzoekers hebben het over een ‘ongekende daling in mentale gezondheid’ en een ‘zorgwekkende trendbreuk’.

Meisjes gaven in 2021 aan naast emotionele problemen ook gedragsproblemen, hyperactiviteit en aandachtsproblemen te hebben. Met de mentale gezondheid van jongens gaat het steeds minder goed, maar dat staat niet in verhouding tot de psychische achteruitgang meldt het NOS.

Nikki Wals is jongerencoach, pedagoog en traumatherapeut bij Praktijk de Bouwsteen en ziet deze achteruitgang bij meisjes in de praktijk. Nikki vertelt: ‘voor meisjes is presteren belangrijker dan jongens. Hierdoor hebben ze het gevoel dat ze aan alles moeten voldoen. Door de opkomst van sociale media zijn deze voldoeningsfactoren toegenomen. Sociale media was het topje van de ijsberg, dit heeft de prestatiedruk voor meisjes hoger gemaakt.

Hoe je deze trendbreuk kan voorkomen weet Nikki nog niet. Wel zou ze hiermee aan de slag willen gaan om dit uit te gaan zoeken. Nikki weet wel hoe je de mentale gezondheid van meiden kan verbeteren. Dit kan via cognitieve gedragstherapie. Met cognitieve gedragstherapie kunnen de meiden beter leren omgaan met negatieve gedachten en gevoelens over zichzelf en hun omgeving. Door deze therapie leren ze hun stemming beter te beheersen en hun gedrag beter af te stemmen op wat ze willen bereiken.

Sociale media speelt een grote rol bij de mentale gezondheid bij jongeren. Zo heeft Fenne Hes van 16 jaar hier heel veel last van. Fenne heeft steeds het gevoel dat ze moet voldoen aan het schoonheidsideaal en aan het hebben van een ‘perfect’ leven.

Bekijk hieronder de reportage over dit onderwerp met pedagoog en traumatherapeut Nikki Wals en Fenne Hes die sinds kort te maken heeft met depressie.

Over de auteur

Teuntje Göbel

Welkom, mijn naam is Teuntje Göbel (18 jaar). Ik ben geïnteresseerd in en nieuwsgierig naar verhalen van mensen en vind het leuk om deze in praktijk te zetten door middel van media.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *