Veel verschillende meningen met Prinsjesdag

Veel verschillende meningen met Prinsjesdag

Foto: Samantha van Reijsen

DEN HAAG- Het was weer zover; de glazen koets werd tevoorschijn gehaald, het beroemde koffertje en bijzondere hoedjes en kledij werden uit de kast getrokken. Maar deze Prinsjesdag verliep anders dan andere jaren.

Elke derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Dit jaar was er veel anders dan andere jaren, zoals de Gouden koets die niet te zien was. Na het lopende onderzoek over de koets heeft het Koningshuis besloten dit jaar niet de Gouden koets te gebruiken, in januari maakte ze dit al bekend aan PDC. Het blijkt dat er een slavernijverleden achter de koets zit, wat heeft te maken met het bladgoud op de koets. Waar het bladgoud vandaan kwam, was eerst niet echt bekend, er was veel speculatie over. Maar uit het onderzoek bleek dat het uit een goudmijn in Suriname kwam, wat veel discussie kan opleveren.

Dit is ook niet de eerste keer dat de koets onder vuur ligt. Eerder was er al veel discussie over het zijpaneel genaamd: ‘Hulde der koloniën’. Waar een witte vrouw te zien is op een troon waarbij mensen met een donkere huidskleur geschenken neerleggen bij haar voeten. Wel was de Glazen koets te zien waarin de Koning, Koningin en voor het eerst prinses Amalia in aankwamen. Maar veel toeschouwers vonden dit niet een veel betere oplossing. Langs de kant werd er veel besproken of dit nog wel gepast was in deze tijd.

Troonrede
In de Koninklijke schouwburg werd de troonrede voorgedragen door Koning Willem Alexander. Naast hem zat Koningin Maxima, maar prinses Amalia zat niet naast haar ouders, wat normaal wel gebruikelijk is. Amalia zat naast haar oom en tante, prins Constantijn en prinses Laurentien. De troonrede bracht veel onrust op. Volgens het EWMagazine waren de reacties van de burgers erg fel. Ook heerst er steeds meer wantrouwen bij miljoenen mensen.

Verslaggever Samantha van Reijsen ging op pad om zelf eens een kijkje te nemen bij Prinsjesdag.

Over de auteur

Samantha van Reijsen

Hai! Ik ben Samantha van Reijsen, beginnend student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, maar ik woon in Zoetermeer. Ik ben erg nieuwsgierig en dat is vooral mijn drive om verhalen te vinden en door te vertellen aan anderen. Niet alleen schrijf ik maar maak ik ook foto's en documentaires voor verschillende bedrijven en in mijn vrije tijd ben ik bezig met de site voor het lokale cultuurcentrum in Zoetermeer om alle gebeurtenissen bij te houden. In het dagelijks leven heb ik het dus vaak druk, maar dat vind ik juist erg fijn. Ik schrijf graag over evenementen en bijzondere dingen die gebeuren in de buurt, vooral om de mening van het volk te laten horen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *