194 Nederlandse gemeenten zonder asielzoekerscentra

194 Nederlandse gemeenten zonder asielzoekerscentra

Door de toenemende stroming van vluchtelingen en asielzoekers hebben we niet genoeg plek in ons land om al deze mensen op te vangen. Maar uit een onderzoek van het RTL met cijfers van het COA blijkt dat er van de 344 Nederlandse gemeenten, maar liefst 194 gemeenten zijn zonder een asielzoekerscentrum.

Dat er een vluchtelingencrisis is in Nederland weten we inmiddels allemaal wel. En ondanks we een klein land hebben, hebben de meerderheid van de Nederlandse gemeenten geen asielzoekerscentrum: een AZC. Vooral in het gebied rond Utrecht en Noord-Brabant en in het zuidwesten richting Zeeland zijn er weinig gemeenten met een AZC. In de noordelijke provincies zijn er juist in bijna alle gemeenten wel een AZC te vinden. Ook in Flevoland zijn er in zelfs elke gemeente een AZC te vinden, behalve in Urk.

Voor de reportage ben ik langsgegaan bij de gemeente Woerden en de jongerenpartij van D66: Jonge Democraten. Woerden is een van de 194 gemeenten die geen AZC hebben, en D66/Jonge Democraten is een partij die streeft naar betere asielopvang.

Ondanks de gemeente Woerden geen AZC’s hebben doen ze wel aan een aantal andere dingen voor vluchtelingen en asielzoekers, zoals tijdelijke opvangplekken. Femke Rodenburg, woordvoerder van de gemeente Woerden zal in de reportage hier meer over vertellen, en over waarom ze in de gemeente geen AZC hebben.

Politieke partijen hebben verschillende blikken naar dit onderwerp, hoewel vele partijen aan de kant van de vluchtelingen en de asielzoekers staan. Een van die partijen is D66. De jongerenpartij van D66, Jonge Democraten, is niet al te enthousiast over hoe veel gemeenten met de vluchtelingen en asielzoekers situatie omgaan. Volgens de voorzitter van de Jonge Democraten, Kalle Duvekot, moeten de gemeenten meer initiatief tonen voor kleinschalige opvang in plaats van wat het kabinetsbeleid zegt. Wat Duvekot hier meer over heeft te zeggen is te zien in de reportage.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *