Animo herhaalprik onder jongeren daalt

Animo herhaalprik onder jongeren daalt

Afgelopen week is de herhaalprik tegen het coronavirus van start gegaan. Hiermee wil de overheid ervoor zorgen dat we dit virus onder de duim blijven houden. Maar de animo onder vooral jongvolwassenen is enorm aan het dalen.

Om de verspreiding van het virus en daarbij een nieuwe golf voor te blijven, is het van belang dat mensen zich blijven vaccineren. Dit is niet alleen voor hunzelf maar ook voor hun omgeving. Veel jongeren zien het nut er niet meer van in omdat er geen lockdown is, ze overal heen kunnen en maken zich weinig zorgen over het virus zelf.

Bij de eerste dag van de vaccinaties stond er al een behoorlijke rij buiten, maar dit waren vooral veel ouderen, vertelt Marije Wisselink, communicatieadviseur en woordvoerder bij de GGD Gelderland Midden. Volgens Wisselink is het belangrijk dat ook jongeren de herhaalprik nemen, niet alleen voor de kwetsbare mensen om hun heen maar ook voor hun zelf. De nieuwe herhaalprik bevat namelijk ook een nieuw vaccin die je beschermt tegen Omicron.

Binnen de GGD snappen ze dat veel jongeren geen noodzaak meer zien om zich opnieuw te laten vaccineren. Maar toch is het heel belangrijk dat de zorg het komende jaar het niet weer heel erg druk krijgt. Want er wordt volgens Wisselink wel weer een nieuwe coronagolf verwacht ‘En als we met z’n allen onszelf goed beschermen en minder ziek worden dan is de kans groter dat de samenleving ook meer open kan blijven’.

Grotendeel van de jongeren wordt misschien niet goed ziek van het virus, maar ze kunnen deze wel verder verspreiden. Hierdoor kunnen de ziekenhuisopnames dus alsnog weer gaan oplopen en dat is precies wat de meeste niet weer willen herleven. ’Mensen met twijfels kunnen vooral aankloppen bij de GGD, we zijn altijd beschikbaar om in gesprek te gaan, vragen te beantwoorden en om betrouwbare informatie te verstrekken. Dus blijf niet zitten met je twijfels maar maak ze bespreekbaar!’

 

Over de auteur

Sem Janssen

Sem Janssen is een studente van 18 jaar aan de Hogeschool Utrecht journalistiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *