Too Good To Go introduceert ‘kijk-ruik-proeflabel’ tegen voedselverspilling

Too Good To Go introduceert ‘kijk-ruik-proeflabel’ tegen voedselverspilling

In de strijd tegen voedselverspilling heeft het bedrijf Too Good To Go vorige week een ‘kijk-ruik-proeflabel’ geïntroduceerd. Door dit label in de toekomst op voedselproducten te plaatsen, hoopt Too Good To Go dat de voedselverspilling bij de consument thuis zal verminderen. Dat Too Good To Go het label in de week tegen de voedselverspilling introduceerde is daarom ook niet opmerkelijk.

 

Verwarring tegengaan

Het label moet de consument bewust maken dat een product pas niet meer bruikbaar is als het niet meer goed eruitziet of niet meer goed ruikt en/of proeft. De helft van alle voedselverspilling in Nederland vindt namelijk bij de consument thuis plaats door het té vroeg weggooien van voedselproducten. Per persoon komt dat jaarlijks neer op zo’n 34 kilo. “Veel mensen hebben moeite met de THT-datum en de te gebruiken tot datum. Tien procent van de consument wordt daardoor verward. Als je deze tien procent al aan kan pakken door die verwarring weg te nemen, scheelt dat al snel vier kilo voedselverspilling per persoon per jaar”, zegt Ceel Elemans. Elemans is Sector specialist Food bij ING en is voorstander van het initiatief.

Too Good To Go

Too Good To Go hoopt door middel van dit label dat de consument zich bewust wordt van voedselverspilling en eerst het product nog uitprobeert, voordat het weggegooid wordt. Het bedrijf is in 2015 in Denemarken ontstaan en heeft het doel om voedselverspilling wereldwijd tegen te gaan. Dit begon destijds met een app waarop zogenaamde ‘Magic Boxes’ met overgebleven voedsel van winkels worden aangeboden, maar tegenwoordig initieert het bedrijf wereldwijd samenwerkingen met winkels en start het projecten zoals het ‘Kijk-ruik-proeflabel’.

Tips tegen verspilling

Wat ook manieren zijn om voedselverspilling thuis tegen te gaan, zijn het eten op de juiste plek bewaren, voor het boodschappen inslaan een inventarisatie doen en op maat koken. Voor meer tips zie de website van het voedingscentrum.

Over de auteur

Rachel Willering

De Zwolse Rachel Willering (2001) studeert sinds 2021 Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ze interesseert zich in kunst, cultuur en de maatschappij en hoopt in de toekomst door middel van kritische artikelen haar stempel op de Nederlandse samenleving te drukken. Naast dat ze een kritische blik heeft, zoekt ze ook graag de nuance op en kan ze altijd de humor van dingen inzien. Ze heeft passie voor schrijven en beeldende kunst maar blijft zich ook ontwikkelen op andere vlakken binnen de journalistiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *