Buiten de Hekken op Prinsjesdag

Buiten de Hekken op Prinsjesdag

Demonstranten zijn er klaar mee. Foto: Elias van Bergen en Henegouwen

Den haag – De derde dinsdag van September was weer aangebroken en dus was het weer tijd voor uitgedoste politica, het geluid van de rollende koetsen op de Haagse weg en natuurlijk het koffertje met de miljardennota. Echter voegden omstanders dit jaar iets toe aan het recept voor Prinsjesdag. Gedurende de hele dag waren er demonstranten te vinden in de binnenstad van Den Haag. 

 Oorzaak van de demonstraties is het afnemende vertrouwen in de politiek. Het wantrouwen was nog nooit zo laag, zo bleek uit een onderzoek van IPSOS. 71% van de mensen in Nederland heeft geen vertrouwen meer in het kabinet. Zo liepen demonstranten met karakteristieke omgekeerde vlaggen en uitdagende teksten naar de Kamerleden als “Rutte, je kan m’n rug op!” of “Landverraders”.  

 Opvallend was het aantal demonstranten dat met een coronamotief kwam protesteren. Tussen de boerenbandana’s en shirts met nexit erop werd er ook veel nadruk gelegd op de vaccinatiecampagne. Naar hun mening is de vaccinatie het begin geweest van een “Vooropgezet plan” of een “burgeronteigening”. 

 Gedurende de middag probeerden de demonstranten constant zo dicht mogelijk bij de gebeurtenissen te komen waar de tweede Kamerleden en het koningshuis aanwezig waren. Zo was te zien tijdens dat het koninklijk gezin uitgejouwd werd tijdens hun presentatie op het bordes. Dit had vooral ook te maken met de bekendmaking van het bedrag wat het koningshuis erbij gaat krijgen dit jaar. Veel mensen waren niet te spreken over de 50 miljoen die uitgetrokken gaat worden voor de diensten van de koning en zijn familie.  

Aan het einde van de middag kozen de demonstranten voor de kortste weg naar de volksvertegenwoordigers. De groep verzamelde zich na een wandeling vanaf de prinsessengracht naar de tweede kamer om hun onvrede te uiten. Door de politie werden zij hier op afstand gehouden. 

Verslaggever Elias van Bergen en Henegouwen was op locatie en maakte het verslag.

 

Over de auteur

Elias van Bergen en Henegouwen

Ik ben Elias van bergen en Henegouwen (2004), student journalistiek aan de hogeschool Utrecht. Ik ben heel erg geïnteresseerd in sport en politiek. Ik woon al heel mijn leven in Rotterdam

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *