The Crown grote winnaar bij Emmy Awards

The Crown grote winnaar bij Emmy Awards

Foto gemaakt door: Joes Wubbenhorst

The Crown heeft op 19 september 2021 tijdens de Prime Time Emmy Awards in de Verenigde Staten maar liefst elf prijzen weten te winnen. De Britse dramaserie was daardoor de grote winnaar van de avond. De serie was onder andere de winnaar van categorie ‘Beste Dramaserie’ en zowel categorie ‘Beste acteur als actrice in een dramaserie’.

Tijdens de gehele avond werd het vooral duidelijk dat de streamingdiensten dit jaar uitzonderlijk goed hebben gescoord. De grootste streamingservice is op dit moment Netflix, die met wel 44 prijzen naar huis ging. Waarvan 25 procent van die prijzen op naam van The Crown staat. Netflix ging ook naar huis met de prijs ‘Beste miniserie’, gewonnen door The Queen’s Gambit. De reden dat Netflix, maar ook andere streamingdiensten zoals HBO en Apple TV Plus, zo ontzettend goed gedaan hebben dit jaar is mede te danken aan de exponentiele stijging van abonnementen op streamingsdiensten. Dit is mede dankzij de coronapandemie die begon in maart 2020, waar Netflix gigantisch aantal van 37 miljoen nieuwe abonnementen aan heeft overgehouden. En als je zo veel nieuwe abonnementen erbij kan tellen, kan je het budget van je series ook verbreden, wat zorgt voor betere kwaliteit series.

Eén van die series die van dat verbreedde budget dus gebruik kon maken was The Crown, die in november 2020 begonnen was aan hun vierde seizoen. Het budget van The Crown was nooit klein geweest. In het eerste seizoen had de series al een budget van 110 miljoen euro. De series volgt het verhaal van de huidige koningin van Engeland, Elizabeth ll. Hoewel het eerste seizoen vooral over de jeugd van de koningin gaat, wordt de series naarmate er meer seizoenen komen steeds recenter. Het vierde en laatste seizoen wordt als één van de beste gezien in de series. Mede door de introductie van Princess Diana, gespeeld door Emma Corrin, die gezien werd als een ‘show-stealer’. De serie is nog van plan een vijfde en een zesde seizoen te maken, maar het vijfde seizoen zal niet eerder dan 2022 beginnen. Een lastige pil om in te slikken voor de trouwe kijkers van de serie. De dertig jarige Claudia Anderson uit Northamptonshire is één van deze fanatieke fans van The Crown. Anderson kijkt al vanaf het eerste seizoen maar is net als vele overtuigd dat het vierde seizoen het beste seizoen is tot nu toe. Zij vertelt in de onderstaande audio-opname hoe zij geïntroduceerd werd aan The Crown, en waarom het verhaal voor haar zo boeiend is.

Het laatste waar Claudia het over had is ook een interessante gebeurtenis geweest het Verenigd Koninkrijk. The Crown is namelijk gebaseerd op waargebeurde verhalen. De serie wordt ook beschreven als een ‘biografie’. Echter kwam er dankzij het vierde seizoen veel ophef over hoe sommige karakters neergezet werden. Met name de verhouding tussen de karakters Charles, Diana, Camilla en Margaret Thatcher was een gevoelige kwestie. De karakters werden volgens de critici erg negatief neergezet, waardoor er een verkeerd beeld kon worden geschetst door kijkers over het Britse Koningshuis. Het ging zelfs zo ver dat de Britse minister van Cultuur Oliver Dowden Netflix heeft gevraagd een waarschuwing aan alle afleveringen van The Crown toe te voegen waar aangegeven wordt dat de serie fictie is. Veel mensen zagen, ook zoals Claudia vertelt in het audio fragment, dat als de realiteit.

Dit zorgde voor een beschadigde status van de Royal Family. Maar daar bleef het niet bij, want meer kritiek op het Koningshuis kwam naar voren. Mede dankzij het interview van hertogin Megan Markle, echtgenote van Prins Harry, die zij in maart 2021 hield met Oprah Winfrey. Markle beschuldigde The Royal Family van racistische uitingen op haar zoon. Dit interview zorgde voor chaos in het Verenigd Koninkrijk, want het volk begon zich mede dankzij het interview en de portrettering van karakters in The Crown zich tegen het Koningshuis te keren. Echter bleek dit later allemaal te kalmeren, maar het Koningshuis was wel geraakt. Uit de laatste recentelijke pollresultaten van YouGov kwam er naar boven dat 61 procent van de Britten nu voor een monarchie is. Dat is uitzonderlijk lager dan dat het vroeger was. Opvallend, vooral de jongere Britten zien de monarchie in hun land liever verdwijnen. De vraag blijft dus hoeveel invloed dat interview van Markle, of wel hoe het Britste Koningshuis gepresenteerd wordt in de Crown, heeft gehad op dit eindresultaat. Maar één ding is zeker. Ondanks alle controversie blijft The Crown in de wereld een hit, en de populariteit zal van de serie in de aankomende jaren niet naar beneden gaan.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *