Is de coronapas echt zo illegaal? Als we Wilders moeten geloven wel

Is de coronapas echt zo illegaal? Als we Wilders moeten geloven wel

Afbeelding; Tumisu via Pixabay

Op 14 september twitterde Geert Wilders, fractievoorzitter van de PVV, het volgende:

‘’Het kabinet is demissionair en dus zonder politiek mandaat. Het invoeren van een nieuwe controversiële #coronapas is dus illegaal. Het is onnodig bovendien en pure drang tot vaccinatie. Onacceptabel dus. Hulde aan de horecaondernemers die dit niet handhaven.’’

Een vrij harde bewering met een opvallend statement. Wilders beweert hier namelijk dat de nieuwe controversiële coronapas illegaal zou zijn. Een QR-code laten zien bij de ingang van de club zou helemaal niet nodig zijn. Het demissionaire kabinet zou deze beslissing niet eens mogen maken. 

Het is niet de eerste keer dat de fractievoorzitter dit soort beweringen maakt. Zo noemde Wilders de coronapas in een eerder debat ook illegaal. Het lijkt wat los te maken. want de tweet bleef niet onopgemerkt. Veel mensen hebben de opmerking geliked en reageren erop. Er blijken heel wat mensen het eens te zijn met Wilders. Zo verschijnen er reacties als: ‘’Wanneer wordt dit voorgelegd aan de rechter?’’ en: ‘’geen spijt van mijn stem aan de PVV!’’ Voornamelijk veel aanhangers dus. Zij zijn het eens met de claim die de fractievoorzitter maakt en geloven sterk in zijn bewering. Maar is dit eigenlijk wel terecht. Is de claim door Wilders wel juiste informatie. Is er hier geen sprake van een te snel gemaakte opmerking?

Volgens hoogleraar recht en samenleving, Jan Brouwer, is het een complexe situatie. ‘’Mensen hebben geen ongelijk wanneer zij beweren dat de grondwet niet wordt opgevolgd.’’ Volgens Brouwer zijn er wel degelijk rechten die door de coronapas geschaad worden. Voorbeelden hiervan zijn de persoonlijke levenssfeer, de onaantastbaarheid van het lichaam en de vrijheid van godsdienst en levensbeschouwing. Deze grondrechten kunnen worden geschaad als het gaat om het opleggen van de coronapas. Maar, vervolgt Brouwer: ‘’Door de formele wetgever kunnen deze grondrechten toch worden beperkt.’’ De hoogleraar vertelt dat wanneer de Eerste- en Tweede kamer het samen eens zijn over een besluit, in dit geval de coronapas, de grondrechten hierbij kunnen vervallen. Brouwer vertelt: ‘’Het zijn politieke keuzes, maar juridisch kan het. Mensen kunnen straks niet met succes in verweer komen bij de rechter.‘’

Het is overigens niet de eerste keer dat er een beperking wordt gelegd op de grondwet. Dit was eerder deze coronacrisis ook het geval. Zo legt de mondkapjesplicht een beperking op de persoonlijke levenssfeer en de sluiting van de horeca schaadt het eigendomsrecht. Maar toch is het door middel van de formele wetgever mogelijk dit soort beperkingen op te leggen. 

We kunnen de conclusie trekken dat de tweet van Geert Wilders verklaard kan worden als onjuiste informatie. De formele wetgever, bestaande uit de regering en de Staten-Generaal hebben samen de macht beperkingen te leggen op de grondwet. Dit mag dus, zelfs5 met een demissionair kabinet. Dat staat namelijk volledig los van de regering en heeft dus niets met de formele wetgever te maken. Helaas voor Wilders, kan de coronapas legaal worden ingevoerd. En zullen we vanaf nu, keurig volgens de wet, de QR-code toch maar bij de hand moeten houden zodra we de club instappen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.