Toerisme in de ruimte: vooruitgang of vernietiging?

Toerisme in de ruimte: vooruitgang of vernietiging?

Foto door A Koolshooter via Pexels

Mars betreden, een rondje om de maan, toerisme in de ruimte. Het klinkt indrukwekkend, als een sciencefictionfilm, als iets wat ooit in een verre toekomst misschien zou kunnen. Maar die toekomst blijkt dichterbij te zijn dan we denken. Sterker nog; die toekomst begint nu. Moeten we daar nou eigenlijk wel blij mee zijn?

Afgelopen weekend rondde de allereerste toeristische ruimtereis zich met succes af in de Atlantische Oceaan. In de nacht van woensdag 15 september op de nacht van donderdag 16 september (Nederlandse tijd) vertrok SpaceX met aan boord vier burgers vanaf het NASA’S Kennedy Space Centre in Florida. Op een afstand van maar liefst 590 kilometer konden de inzittenden genieten van een zeer bijzonder uitzicht. Terwijl ze met 28.000 kilometer per uur op de automatische piloot door de ruimte vlogen, zagen zij per dag wel 15 zonsondergangen en zonsopkomsten. De eigenaar van SpaceX, Elon Musk, ziet een toekomst in deze toeristische manier van ruimtereizen. Hij hoopt over enkele jaren vluchten rondom de maan te kunnen verkopen en zelfs Mars te gaan koloniseren.

In tijden waarin vliegen zoveel mogelijk voorkomen wordt en men zich ervan bewust is dat het beter is om de fiets te pakken in plaats van de auto, is dit een bijzondere ontwikkeling. Het klimaat is aan het opwarmen, de zeespiegel stijgt, flora en fauna sterven uit. De planeet waarop wij leven staat als het ware in brand en op dat moment wordt er gekozen om het heelal te betreden, gewoon omdat het leuk is en omdat het kan. “Het is erg, omdat de superrijken het slechte voorbeeld geven,” vindt Vincent Icke, hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit van Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. “Zij zijn dus ‘anti-leiders’, zij werken vanuit de houding ‘wij de lol, jullie de rotzooi’,” vervolgt Icke. “Dat komt overeen met de houding waarmee het bedrijfsleven de planeet verpest: ‘wij de winst, jullie de smeerboel.’ Denk aan oliemaatschappijen, Tata Steel, lucht- en scheepvaart, enzovoort. Dan kun je het de bevolking niet kwalijk nemen dat zij hun belastinggeld niet willen uitgeven aan het overgaan op schone energie.”

Elon Musk is niet de enige die de toeristische versie van ruimtevaart ontdekt heeft. Waar eerst voornamelijk wereldmachten streden op het gebied van ruimtereizen, strijden nu ook een paar van de rijkste mensen op aarde met hun commerciële bedrijven mee. Zo lieten Richard Branson (de CEO van Virgin Galactic) en Jeff Bezos (Amazon-oprichter) zich beiden in juli dit jaar de ruimte inschieten. De een schoot verder de ruimte in, de ander verbleef er langer, het is een strijd tussen de multimiljardairs met eenzelfde doel: toeristische ruimtereizen groot maken. Ook beweren ze dat het een steentje bij zou dragen aan de wetenschap en innovatie. “Zo’n toeristische ruimtevlucht als afgelopen week (SpaceX) of als die van Jeff Bezos? Dat doet echt nul komma niks met wetenschap,” antwoordt Jasper Wamsteker, hoofd van communicatie en educatie van het Nederlandse Space Office, hierop. Veel voordelen ziet hij er niet in. “Het is ontzettend leuk voor de mensen die het meemaken. Voor de mensen die het geld ervoor over hebben en dat dus kunnen doen en ook voor de mensen die er geld mee verdienen, maar dat zijn dan ook de enige voordelen eraan.” Tegenover deze voordelen staat er zeker wel een groot nadeel: de impact op het milieu. De uitstoot van de ruimtevlucht van Jeff Bezos is maar liefst 278 keer groter dan de uitstoot van een gemiddelde wereldburger per jaar. Dit liet de milieuorganisatie Greenpeace weten aan NOS. Als toeristische ruimtevaart dus echt een trend gaat worden zal de aarde veel te verduren krijgen. Maar wordt het een trend, dan ziet Wamsteker er wel nog een ander voordeel in. “Een eventueel voordeel, maar dan moet het dus eerst succesvol worden, is dat mensen als Bezos en Musk hun systemen van de raketten zo duurzaam mogelijk zullen proberen te maken. Elon Musk bijvoorbeeld, heeft boosters aan zijn raketten die zelfstandig weer terugkeren, landen en dan nog een keer te gebruiken zijn. Misschien had hij dat wel niet ontwikkeld als hij niet aan toeristische ruimtereizen had gedacht.”

De ontwikkeling op het gebied van toeristische ruimtereizen kan dus worden gezien als een vooruitgang, maar vooral als vernietiging. Vincent Icke spreekt er ook nog over in de radio-uitzending op donderdag 23 september. Hier deelt hij onder andere zijn mening en vertelt hij over de bijkomende schade van een trip naar de ruimte.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *