Jongeren kiezen steeds vaker voor een baan in de bouw

Jongeren kiezen steeds vaker voor een baan in de bouw

De Gollards in de steigers

Voor het nieuwe schooljaar zijn de inschrijvingen voor vakken in de bouwsector met zo’n tien tot vijftien procent gestegen. In de sector is geen tekort aan werk, waardoor iedere nieuwe leerling als geroepen komt voor de bedrijven met een personeelstekort te kampen hebben. Voor dit item is Maarten Schuijl afgereisd naar Texel, waar hij spreekt met verschillende mensen uit de sector.

De bouw heeft algemeen gezien een slechte naam gekregen. Het werk zou vooral ‘vies en vuil’ zijn. Daarnaast zouden nieuwe mensen in de sector niet zoveel geld verdienen. De baanzekerheid in de bouw was lange tijd onzeker. Zeker als je kijkt naar de crisis die in 2008 toesloeg in de sector. Leo Schoenmaker, directeur van Bouwmensen, deed zijn verhaal eerder bij het Noordhollands Dagblad. Bouwmensen is een opleidingscentrum waar jongeren het vak kunnen leren. ‘‘Het probleem is toch wel imago. De laatste vijf tot tien jaar kom je niet zomaar van een slechte naam af. Bij de bouwopleiding in Noord-Holland lopen de jongeren ineens meer aan. Er zijn sinds de zomer 120 jongeren ingestroomd in de nieuwe opleiding leerling-timmerman. Jaren geleden kwamen er slechts 80 tot 85 aanmeldingen.’’ Alleen het vak metselaar lijkt nogal achter te blijven op de rest. ‘‘Dat ligt misschien toch nog wel aan het imago. Mensen denken al snel dat het heel zwaar werk is en dat je zelf de stenen omhoog zou moeten brengen. Nu is dat inmiddels allang niet meer zoals het vroeger was. Het totaalbeeld is dan ook positief’’, aldus de directeur van het opleidingscentrum.

Bus van IBS Oele Schoo bij De Gollards

Oplopen

In dit item gaat verslaggever Maarten Schuijl in gesprek met Sander de Weerd, woordvoerder van IBS Oele Schoo. Een Texels installatiebedrijf dat momenteel werkt met vers bloed voor de sector. Zo zijn er bij de verbouwing van verzorgingshuis De Gollards een hoop nieuwe jongens betrokken. Sander werkt inmiddels al een tijdje voor het Texelse bedrijf en ziet dat er steeds vaker nieuw bloed aanschuift in de kantine. ‘‘Deze zomer ging Chris Meijer met pensioen. Daar kwam dan Timo voor terug. Chris is 67 en Timo 18, dus dat merk je wel even in de kantine’’, lacht De Weerd. ‘‘Chris was altijd van het dollen en geintjes maken. Timo komt erbij en die is dan nog een beetje verlegen, maar ik ben ervan overtuigd dat het met de tijd wel anders wordt’’, meent hij.’’ De aantallen zullen in de toekomst nog zeker oplopen voorspeld De Weerd. ‘‘Ja, wat mij betreft is vers bloed altijd welkom. De meeste jongens passen zich gelukkig snel aan, dus zal dat ook geen problemen moeten opleveren.’’ De Weerd denkt dat het imago van de sector nog wel verder omzwaait. ‘‘Je merkt het hier ook steeds meer. Er komen steeds meer aanmeldingen bij en ieder jaar lopen er wel weer nieuwe studenten hier rond. Sommigen schoppen het dan zelfs tot een vast contract.”

De Gollards Texel

Vers bloed

Bij De Gollards lopen we Stije Timmer en Dennie Banda tegen het lijf. Twee nieuwe jongens in het vakgebied. Stije leert om elektricien te worden. ‘‘Van kleins af aan wilde ik eigenlijk al in de bouw werken, ben altijd al gefascineerd geweest door de structuur van gebouwen. Dus dat ik van m’n hobby m’n vak heb gemaakt is dan ook niet gek.’’ Dennie wil graag verder in het loodgietersvak. ‘‘Het is leuk om veel dingen te kunnen leren op deze manier.’’ De verbouwing van het verzorgingshuis is het eerste grote project waar ze aan mee mogen werken. Zij zien ook steeds vaker nieuwe gezichten in de bouwkeet, steeds vaker jongens van hun eigen leeftijd. Voor hen is het leuk dat er steeds meer jonge jongens bij komen. ‘‘Ja ik merk het wel steeds meer in mijn directe omgeving, dat de bouw populairder wordt’’, zegt Dennie. ‘‘Steeds meer vrienden en familie kijken naar de mogelijkheden die er zijn. Dat is erg leuk om te zien.’’  Echter leren ze nog wel heel veel van hun ‘oudere’ collega’s zeggen ze. ‘‘Daar leer je de fijne kneepjes van het vak van. Zij hebben al zoveel ervaring in het werk en weten precies hoe alles werkt. Dat is wel echt heel fijn’’, concludeert Stije.

Over de auteur

Maarten Schuijl

Opgegroeid op Texel. Nu al zo'n zes jaar wonend in Utrecht. Voetballiefhebber pur sang. Verleden bij Noordhollands Dagblad en tegenwoordig schrijvend voor FC Volendam en LiveNews4You.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *