Coronabesmettingen Suriname

Coronabesmettingen Suriname

Suriname tijdens de lockdown

Buitenland redacteur, Sterre Rekers

De coronabesmettingen in Suriname lopen weer hoog op. Het land is nooit helemaal uit de derde golf gekomen en zit nu midden in de vierde coronagolf. Op dit moment tellen ze een record aantal besmettingen. Volgens Pieter Voigt, hartchirurg in het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo, hadden ze op maandag 22 september 616 besmettingen. Dat is vergelijkbaar met 18.000 besmettingen in Nederland. Op dit moment kan niet iedereen met het virus worden opgenomen. Het afgelopen jaar is het aantal IC-bedden wel verdubbeld van 25 naar 50 bedden. Maar het personeel is daarentegen gelijk gebleven. Dit maakt dat veel ziekenhuispersoneel momenteel oververmoeid is.

Schenkingsovereenkomst
Nederland stuurde vanaf eind mei ongeveer 30 Nederlandse zorgspecialisten naar Suriname om daar het personeel bij te staan. Maar daar is ondertussen weer een stop in gezet. Deze medische missie is op touw gezet om het personeel in Suriname te ondersteunen.
De Surinaamse minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin was op woendag 8 september op bezoek in Nederland. Hier werd toen een schenkingsovereenkomst getekend. Dit houdt in dat Nederland, Suriname de komende maanden gaat steunen door het leveren van beschermende materialen, zoals schorten en brillen om zo het coronavirus te kunnen behandelen. Daarnaast zijn er afgelopen maandag 100.000 antigeen-sneltesten mee gegaan op een vlucht naar Suriname.

In juli kampte Suriname met een hoog aantal jonge mensen dat op de Intensive Care belandde. Volgens berichtgeving van de NOS ging het om voornamelijk 30- en 40-plussers. Suriname had toen te maken met de Braziliaanse variant. Veel al jonge mensen zonder onderliggend ziekteverschijnsel werden ziek. De Braziliaanse variant, ook wel het Manaus-variant genoemd, was toen de dominante variant in Suriname.

Zorgverleners uit Nederland
Verpleegkundige Marcel Rekers ging afgelopen juni  mee op medische missie. Normaal gesproken is Marcel werkzaam in het Radboud UMC in Nijmegen. Samen met 15 andere zorgverleners vertrok hij naar Suriname. In de binnenlanden van Suriname ligt de stad Nickerie. Hier staat een klein ziekenhuis Mungra Medisch Centrum, dat in totaal 110 bedden telt. Hier heeft Marcel samen met een chirurg in opleiding twee weken het Surinaamse zorgpersoneel ondersteund. “Wij waren er puur ter ondersteuning, om de overbelaste zorgmedewerker zorg te ontlasten” vertelt Marcel.
December 2020 heeft Marcel Rekers een fotoboek uitgebracht “Door onze ogen gezien” tijdens de eerste lockdown heeft hij de situatie in de Nederlandse ziekenhuizen vastgelegd. Dit heeft hij ook in Suriname gedaan. Het boek schetst een goed beeld van hoe de situatie in Suriname er voor staat. Dit boek is tijdens een kennismaking met de Surinaamse Minister van Volksgezondheid aan hem geschonken door Marcel zelf.

Vaccinaties 
De Surinaamse Minister van Volksgezondheid heeft ook gevraagd om verschillende soorten vaccinaties. Hier heeft Nederland positief op gereageerd volgens de NOS. Op dit moment is 35 procent van de bevolking in Suriname is volledig gevaccineerd. Volgens Pieter Voigt is dat nog lang niet voldoende. Nederland heeft het Astrazeneca en Moderna vaccine al gedoneerd aan Suriname. Ook China, Israël en Amerika hebben het land op dit gebied al bijgestaan. Maar door de lage opkomst in het aantal gevaccineerde zal dit volgens Pieter Voigt nog voor langere tijd voor covid problemen zorgen. Volgens Voigt is opnieuw ondersteuning met personeel altijd welkom. Maar de beste oplossing voor de coronacrisis is het vaccineren van de bevolking, zegt hij. Door het personeelstekort is hulp in de ziekenhuizen niet verkeert.

Economische crisis
Maar naast de coronacrisis en er ook een economische crisis in het land. Er is een enorm tekort aan zorgpersoneel, hierdoor kan niet iedereen die zorg nodig heeft, dit ook daadwerkelijk krijgen. Doordat het land financieel en economisch in zwaar weer verkeert, trekt veel zorgpersoneel naar andere landen. Nederland, Curaçao en Aruba zijn hier voorbeelden van. Zij verdienen daar meer dan in Suriname.

Suriname is een dunbevolkt land, het land telt maar 600.000 inwoners. Waarvan meer dan helft onder de dertig is. Velen van hen wonen in en rondom de hoofdstad Paramaribo. Voornamelijk aan de kust vlakte. Volgens Pieter Voigt zijn op deze plekken dan ook de meeste besmettingen. Maar er zijn ook uitbraken in de binnenlanden. Met name de inheems bevolking laat zich niet makkelijk vaccineren. Volgens Voigt denken velen van hen dat het om een  gewoon griepje gaat en komen hierdoor ook niet naar de stad voor behandelingen. Maar voor als nog zijn de grootste brandhaarden rondom de stad Paramaribo.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *