CIDI: ‘Mark Rutte had stelliger mogen zijn’

CIDI: ‘Mark Rutte had stelliger mogen zijn’

In Amsterdam werd onlangs een nieuw holocaustmonument onthuld. Koning Willem-Alexander onthulde dit ‘namenmonument’ waarbij nu, 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog de namen, geboortedata en leeftijden van overledenen te vinden zijn. Het gaat hier om zowel Nederlandse slachtoffers van de Holocaust als Joden, Sinti en Roma.

Mark Rutte zei bij de onthulling van het namenmonument dat het antisemitisme nog steeds leeft. ‘Ook in onze tijd is antisemitisme nooit ver weg, dit monument zegt: Wees waakzaam’, vertelde hij bij de onthulling. Zijn wij als maatschappij dan zo weinig verder gekomen? Is antisemitisme nog steeds een ding? En hoe actief is het dan? In dit item checkt verslaggever Sonny Abdelfetah de uitspraken van Rutte.

Het antisemitisme is regelmatig in het nieuws. Onlangs kwamen er nog jongeren uit Urk negatief in de media, omdat zij zich verkleed hadden als nazi’s en executies van Joden naspeelden. Dat het antisemitisme ‘nooit ver weg’ is, vindt Aron Vrieler van het CIDI een zwakke claim. ‘Hij had kunnen zeggen dat het niet alleen leeft, maar dat er signalen zijn dat het heel erg toeneemt’, vertelt hij in een gesprek met verslaggever Sonny Abdelfetah.

Klik hieronder om te luisteren naar het interview!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.