Factcheck: heeft het nut als Nederland tegen klimaatverandering vecht als grote landen dit niet doen?

Factcheck: heeft het nut als Nederland tegen klimaatverandering vecht als grote landen dit niet doen?

Tabel uitstoot Co2

In de Grote Kerk te Den Haag werd door de Koning traditiegetrouw op de derde dinsdag van september de troonrede voorgelezen. Voorafgaand aan deze dag was zoals altijd de halve miljoenennota al gelekt, de meest opvallende uitgave in de begroting van het demissionair kabinet: 6.8 miljard euro extra voor het klimaat.

Reden voor de fractievoorzitter van JA21 Joost Eerdmans om zijn kritische blik te laten schijnen over het uitgelekte bedrag bij WNL op Zondag, Het effect is volgens hem zo minimaal voor de bedragen die Nederland ervoor neerzet dat hij aanraadt het niet te doen. Eerdmans beargumenteert zijn statement met de volgende claim:

‘’ Wat wij hier in een jaar proberen dat wordt in China in een dag weer teniet gedaan.’’ (WNL op Zondag 19/9,4:01)

Joost Eerdmans beweert dus dat Nederland een heel jaar haar best kan doen tegen klimaat maar dat het niet resulteert in verbetering zolang grote landen als China geen maatregelen nemen. Wanneer Nederland subsidies geeft aan bedrijven om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan etc. zou dit volgens Eerdmans binnen een dag teniet zijn gedaan door China.

Wanneer we kijken naar de procentuele wereldwijde uitstoot is China zoals verwacht de grootste met procentueel 66.75 zoveel uitstoot als land. Een kanttekening die je dan meteen moet plaatsen is de uitstoot per persoon: Nederland scoort hiermee een stuk slechter in vergelijking tot China met een hoge score van 10.45. Aan de wereldwijde uitstoot te zien kan Eerdmans dus gelijk hebben maar een tegenargument die wordt weerlegt door een onderzoek uit België biedt duiding. Het onderzoek van 10klimaatacties.be zoomt namelijk in op de locatie waar de producten heen gaan waarvoor de uitstoot is geproduceerd: het Westen. De westerse bedrijven verleggen hun productie richting de goedkope landen als China en zorgen zo voor emissietransfers (het verplaatsen van uitstoot).

Appy Sluijs is hoogleraar Paleoceanografie aan het Departement Aardwetenschappen aan de Universiteit Utrecht, zijn primaire onderzoeksinteresse zijn het klimaat en de ecologische verandering in het verleden. Hij reageert het volgende op de claim van Eerdmans: ‘’ De opmerking is zo weinig concreet dat hij ergens nog wel te verdedigen is. Figuur hierboven laat de jaarlijkse CO2 productie zien en daarin zie je dat de Chinese uitstoot ruim 3x die van de EU is. Andersom is China ondertussen een van de allergrootste spelers in de energietransitie en alles wat ze daar doen voelen wij hier wel maar andersom nauwelijks. ‘’

‘’ Probleem met de redenering is uiteraard dat je NL niet met China kan en moet vergelijken. China moet je vergelijken met de EU en Nederland moet je vergelijken met vergelijkbare landen, dus de rijke landen. En binnen de EU pakt Nederland niet bepaald een voortrekkersrol; we lopen ver achter bij de ontwikkelingen in andere rijke EU-landen.’’

Sluijs geeft dus aan dat China en Nederland niet vergeleken moeten worden, daarmee valt er geen duidelijke conclusie te maken met betrekking tot de claim van Eerdmans: China stoot weliswaar 3 keer zoveel uit als heel Europa maar maakt gigantische sprongen in de energietransitie, iets waar Eerdmans het geld niet aan wil uitgeven in de miljoenennota van Nederland.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.