‘’FACTCHECK: Facebook vindt Instagram niet schadelijk voor tieners”

‘’FACTCHECK: Facebook vindt Instagram niet schadelijk voor tieners”

Bron: Unsplash

Instagram zorgt voor een negatief zelfbeeld bij tieners, voornamelijk tienermeisjes. Dat blijkt volgens interne onderzoeken van Instagram. Na een artikel uit The Wall Street Journal over dat onderzoek, is Facebook van standpunt veranderd. Zij ontkennen dat Instagram een negatief zelfbeeld op tieners heeft.  Maar klopt de claim dat Instagram niet schadelijk is voor tieners? Livenews4you zoekt het uit.

The Wall Street Journal had onlangs het onderzoek gepubliceerd en haalde hieruit dat één op de drie meisjes kampen met een laag zelfbeeld. De vicepresident en onderzoekshoofd bij Facebook, Pratiti Raychoudhury, laat weten dat de krant het onderzoek verkeerd heeft ingelezen. Veertig tieners namen deel aan het onderzoek, maar Raychoudhury vindt dat er minimaal duizend tieners moeten meedoen voor het betrouwbaar is. “Het klopt niet dat dit onderzoek aantoont dat Instagram schadelijk voor tienermeisjes is. Veel tieners die we hebben gesproken, vinden juist dat het gebruik van Instagram hen helpt” is wat staat vermeld bij NU.nl. Facebook vindt dat Instagram bijdraagt als bijvoorbeeld een uitlaatklep voor jongeren, mochten zij zich niet goed voelen.

Eerder onderzoek:
Instagram hoofd Adam Mosseri liet in 2019 in een ingezonden brief weten aan The Telegraph dat Instagram meer moest doen in de aanpak van zelfverwonding onder tieners. Met deze reden geven ze toe dat er enige sprake kan zijn van een slecht zelfbeeld van jongeren.

Likes
Er zijn veel dingen waar tieners gevoelig voor zijn, bijvoorbeeld de likes die ze krijgen op berichten die gepost worden. Daarom heeft Instagram de optie om je eigen likes te verbergen voor andere kijkers: ‘’We hebben het idee dat gebruikers heel erg bekeken worden en als je zelf, maar drie likes krijgt weegt dat voor een tiener zwaarder’’, vertelt psycholoog Saskia Gaerts, gespecialiseerd in het zelfbeeld van jongeren.

Het is een medium wat wel impact heeft en kan hebben op tieners. Kinderpsycholoog Tischa Neve vertelt: “Ook in de periode waar het zelfbeeld nog aan het ontwikkelen is en ze juist heel gevoelig zijn over hoe word ik gezien, waar hoor ik bij, hoe vindt men mij en hoe verhoud ik mij tot anderen. Dat is een gevoelige periode en precies de periode waarin dit ontzettend interessant en nieuw is. Het kan ook overweldigend zijn en dat heeft een impact op jongeren.’’

Je moet oppassen, want social media kan heel veel doen. Je moet erbij horen en je wil erbij horen. Het is allemaal zo opgezet dat, dat moet, maar niet iedereen krijgt daardoor een negatief zelfbeeld. Er zal altijd een situatie zijn dat tieners zich buitengesloten voelen en proberen hun plaats in een groep te verwerven: ‘’De middelen die tieners gebruiken om elkaar te shamen zijn veel groter dan een paar jaar geleden en dat verstoord het zelfbeeld’’, aldus Gaerts.

Posten
Het vraagt al heel veel dat je erover nadenkt van: Wat plaats ik? Wat kunnen de reacties zijn? Wat kan ik aan en wat wil ik hiermee? ‘’Dit zijn nou net de dingen waar tieners en pubers niet zo goed in zijn. Om zich in te leven in een ander, en ze handelen in het moment, en voor je het weet heb je er al iets op staan of gedaan en dat kan een enorme gevolgen hebben. Jongeren kunnen alles zien wat er voorbijkomt’’, aldus Neve.

Iedereen post vaak leuke dingen en mooie filters op hun foto. Dat doet ook veel met je gevoel over hoe je er zelf uit zou willen zien, en hoe je succesvol overkomt. Tegenwoordig zijn er allerlei apps en filters waarmee je een foto makkelijk mee kan bewerken om het net iets mooier te laten lijken. Zo presenteer je jezelf anders naar de buitenwereld toe dan hoe je er in werkelijkheid eruit ziet. Dit kan ervoor zorgen dat je representatie van jezelf anders is en jouw zelfbeeld hierdoor ook omlaag gaat.

Studente Felicia Hiwat ervaart ook een negatief zelfbeeld op Instagram. Zij vergelijkt zichzelf vaak met anderen: “Dan eet iemand bijvoorbeeld heel gezond, terwijl ik al een paar dagen ongezond heb gegeten. Dan word ik teleurgesteld in mezelf.”

Conclusie
Er zijn zeker mensen die een negatief of verstoord zelfbeeld ervaren, maar er zijn ook mensen die anders omgaan met tegenslagen. Maar het komt niet alleen door Instagram, er zijn ook andere gebieden waar tieners het gevoel hebben dat ze niet aan het weergegeven beeld kunnen voldoen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.