FACTCHECK: Komen de hoge huurprijzen door de tijdelijke huurcontracten?

FACTCHECK: Komen de hoge huurprijzen door de tijdelijke huurcontracten?

Gemiddelde huurprijs per m² (tweede kwartaal 2021) per provincie en gemeente Bron: Leafet, NVM

Een vinger die meermaals wordt gewezen naar het beleid en de overheid. Jesper Fassotte gaat sinds vorige week viraal op Facebook en LinkedIN met zijn bericht waar hij zijn beklag doet over het huidige systeem met betrekking op het huren en kopen van een huis. Hij beweert onder andere dat het invoeren van de tweejarige huurcontracten ervoor zouden moeten zorgen dat de ‘doorstroming’ beter zou worden, maar tot nog toe alleen nog maar de huurprijzen opdrijven.

Ruim tien jaar geleden is de Nederlandse woningmarkt in elkaar gevallen. In die tijd daalden de huizenprijzen en gingen veel bedrijven failliet. Anno 2021 gaat het heel goed met de markt. Huizen worden verkocht en gekocht voor hoge prijzen. Toch blijft het vrijwel onmogelijk om als starter aan een huis te komen. De huizenprijzen zijn sinds 1970 twee keer zo hard gestegen als het modale inkomen. (Bron: NPO-kennis)

Sinds 2013 stijgen de huizenprijzen de pan uit met maar liefst een stijging van 47,8 procent in vergelijking met 2020. (Bron: NPO-kennis). Huurprijzen zijn vergeleken met het tweede kwartaal van 2020 en 2021 met 5,2 procent gestegen voor woonhuizen en 6,3 procent voor appartementen. De nieuwste kwartaalcijfers transactiedata voor vrije sector huurwoningen van NVM en VGM geven weer dat de gemiddelde prijs van nieuwe huurders bij een woonhuis op 10,12 euro per vierkante meter ligt. En dat de huurders van een appartement gemiddeld 14,80 euro per vierkante meter betalen. (Bron: NVM).

Het tweejarig huurcontract is in het leven geroepen om mogelijke investeerders aan te trekken om woningen te verhuren. Toch blijkt dat de tweejarige contracten ervoor zorgen dat de huurders op straat komen te staan en de nieuwe huurders een hogere prijs betalen. Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, zegt het volgende: ‘Nu zit je als huurder continu op de schopstoel en moet je iedere twee jaar weer op zoek naar een andere woning en dat is niet makkelijk.’

Buiten de keerzijde van het tijdelijke contract brengt het ook een bepaalde doorstroom met zich mee. Starters krijgen door de doorstroom meer kans om aan een huis te komen, omdat anderen minder lang kunnen blijven zitten. ‘Met die tijdelijke contracten heb je veel roulatie en maak je als starter veel meer kans.’, aldus Boelhouwer.

De bewering van Fassotte is gedeeltelijk waar. Er zijn meerdere bronnen waaruit blijkt dat de tweejarige contracten inderdaad ervoor zorgen dat woningen moeilijker te krijgen zijn en de prijzen omhoog worden gegooid. Het omhooggooien van de huur is vooral te wijten aan de regel dat verhuurders zelf de huur mogen bepalen. Maar hoe relevant zijn de beweringen van Fassotte? Jesper Fassotte, die werkzaam is als Political Organizer bij de PvdA, schrijft zijn tekst aan de VVD.

De VVD heeft onlangs een voorstel ingediend om meer tijdelijke huurcontracten te verlenen. De tijdelijke huurcontracten die in 2016 met een meerderheid van onder andere VVD, PvdA, CDA en D66, de huursector opschudde, worden nu niet meer gesteund door PvdA.

Lees hier het bericht van Jesper Fassotte.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *