Factcheck: jonge mannen na Pfizer vaccin grote kans op myocarditis

Factcheck: jonge mannen na Pfizer vaccin grote kans op myocarditis

Iemand die gevaccineerd wordt. Bron: Unsplash

Politiek leider van Forum van Democratie Thierry Baudet heeft afgelopen vrijdag beweerd doormiddel van een retweet dat jonge mannen na het nemen van het Pfizer vaccin een kans van 1 op 1000 hebben op myocarditis. Dat is een ontsteking van de hartspier. Myocarditis komt jaarlijks echter voor bij 1 tot 10 op de 100.000 mensen. De factcheck redactie van LiveNews4You zoekt de cijfers uit.

Afgelopen april werd er naar aanleiding van meerdere meldingen uit Europa een onderzoek gestart door European Medicines Agency (EMA). Tot dan toe waren er in Europa 145 gevallen van myocarditis na een prik met Comirnaty (Pfizer) en 19 gevallen na een prik met Spikevax (Moderna).

Er werd door EMA niet alleen onderzoek gedaan naar myocarditis, maar ook naar pericarditis: de ontsteking van het hartzakje. Ook hiervan waren er in Europa meerdere meldingen. Tot op het moment dat het onderzoek werd gestart waren er 138 gevallen van pericarditis na een prik met Pfizer en bij 19 mensen na een prik met Moderna. De meeste gevallen ontstonden binnen veertien dagen na vaccinatie en vaker na de tweede prik. Het verband met de vaccinatie kon niet altijd worden vastgesteld.

Zeer zeldzaam
Het klopt dus dat er gevallen zijn waarbij myocarditis of pericarditis optreedt na een Pfizer of Moderna vaccinatie. Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zijn deze bijwerkingen echter zeer zeldzaam. Op 31 mei 2021 zijn in heel Europa 177 miljoen prikken gezet met Pfizer en 20 miljoen met Moderna. Bij de coronavaccins AstraZeneca en Janssen is de bijwerking helemaal niet gezien. In totaal overleden er in Europa vijf mensen aan myocarditis of pericarditis. Of er in deze gevallen een verband lag met het vaccin is echter niet vastgesteld. In alle gevallen ging het om mensen op hogere leeftijd of met onderliggende ziektes.

Cijfers mannen en vrouwen uit Nederland
Bijwerkingencentrum Lareb ontvangt meldingen van myocarditis en pericarditis in Nederland. Zij hadden afgelopen juli in totaal 16 meldingen van myocarditis en 42 meldingen van pericarditis ontvangen na vaccinatie met de twee vaccins. ‘’Dat het optreedt ná de vaccinatie betekent niet dat het vaccin altijd de oorzaak is’’, meldt Lareb. De meldingen kwamen vooral binnen na de eerste prik.

Volgens Lareb is er weinig verschil tussen mannen en vrouwen: ‘’Het gaat om 34 mannen en 24 vrouwen. Op grote schaal zal er weinig verschil zijn tussen de genders’’. Als het gaat om leeftijd, hebben ouderen volgens Lareb eerder kans op bijwerkingen dan jongeren: ‘’Er zijn tien meldingen tussen 20-30 jaar, twintig tussen 30-50 jaar en achtentwintig ouder dan 50’’. De meldingen zijn kortgeleden bij Lareb ontvangen en zijn nog in onderzoek.

‘’Op grote schaal zal er weinig verschil zijn tussen de genders’’

Conclusie
Door de cijfers van het CBG, EMA en Lareb te vergelijken, kan de conclusie worden getrokken dat de bewering van Thierry Baudet niet waar is. Cijfers laten zien dat er inderdaad een verhoogde kans op myocarditis en pericarditis ontstaat na het nemen van Pfizer of Moderna, maar deze kans is enorm klein. De bewering dat de aandoening alleen jonge mannen zou treffen klopt ook niet, vrouwen en ouderen hebben evenveel kans.

Waar moet je zelf op letten?
Heb je zelf recentelijk een Pfizer of Moderna vaccinatie gehad? Klachten van myocarditis en pericarditis zijn onder andere kortademigheid, pijn op de borst en (onregelmatige) hartkloppingen. De klachten gaan meestal vanzelf over of zijn met medicijnen goed te behandelen. Heb je klachten? Neem dan contact op met een arts.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *