Geen mondkapjes plicht meer in het onderwijs

Geen mondkapjes plicht meer in het onderwijs

Het afgelopen jaar werd er wegens het coronavirus geen fysiek lesgegeven op Hogescholen en Universiteiten. Zo goed als alle colleges moesten online gevolgd worden. Nu de cijfers zijn gedaald en we langzaam uit de crisis krabbelen zijn de coronamaatregelen versoepeld. Begin van het studiejaar moest er nog anderhalve meter afstand worden gehouden en was het verplicht om mondkapjes te dragen buiten de collegezalen. Er mocht weer college worden gegeven in het gebouw, maar met een maximum capaciteit van 75 procent.

Sterre Rekers, 30 september 2021

Versoepelingen
Vanaf afgelopen maandag 25 september gelden er nieuwe regels. De mondkapjes plicht is verdwenen en de collegezalen mogen weer terug naar een totale bezetting. Veel studenten die nu in het tweede jaar zitten, hebben elkaar vorig jaar voornamelijk via een beeldscherm gezien. Dit jaar mogen zij voor het eerst weer een aantal dagen per week fysieke lessen volgen. Maar nog niet alle lessen worden meteen fysiek gegeven. Velen hebben toch nog twee of drie dagen per week online les. Maar er zijn natuurlijk ook praktijk lessen. Zo worden bij de School voor Journalistiek wekelijks radio en tv-uitzendingen opgenomen. Deze lessen vinden uiteraard wel gewoon op locatie plaats.

Studenten blij 
Veel studenten zijn blij met de versoepelingen “Ik heb veel internationale studenten in mijn klas, die zie ik nu ook voor het eerst” aldus student Berend. Ook werden het dragen van mondkapjes niet altijd als prettig ervaren “constant het op en af zetten van zo’n masker zat me in de weg” vertelt student Anne, “af en toe was het een benauwd gevoel”. Voor velen is het dus een opluchting. Naast de mondkapjesplicht die vervallen is, is alleen het rondlopen op de campus voor veel studenten alweer fijn. Het thuis studeren zorgde voor een sociale isolatie waar veel jongeren last van hebben gehad of nog steeds lasten van ervaren. Van hele dagen colleges volgen op een zolderkamertje, wordt niemand echt gelukkig. De sociale contacten, reizen naar de campus en het volgens van fysieke lessen is ontzettend belangrijk voor het welzijn van studenten. Ook kan zo’n isolatie kan er voor zorgen dat studenten gedemotiveerd raken.

Eerdere lockdowns
Door de coronacrisis heeft het gehele land een aantal keer in een lockdown gezeten. Groepsvorming was niet toegestaan en iedereen werd verzocht zoveel mogelijk thuis te blijven. Dit om te voorkomen dat er nog meer mensen besmet zouden raken met het virus. En in het ergste geval in het ziekenhuis en uiteindelijk op de IC’s zouden belanden. De Hogescholen en Universiteiten moesten in het voorjaar van 2020 snel omschakelen naar online colleges. Dit was voor iedereen even wennen.
Ondertussen is iedereen aardig gewend geraakt aan de online lessen. Maar er was hierdoor wel een stuk minder interactie tussen de studenten en de docent. Dat maakte het lesgeven en krijgen toch een stuk minder aangenaam. Vooral het aanzetten van camera’s werd als lastig ervaren. Door constant naar een scherm te kijken was het lastig om de hele tijd op te blijven letten. En dan nog het op tijd opstaan en dan achter je laptop gaan zitten, aangekleed en wel.

Coronabewijs
De versoepelingen brachten ook wat commotie met zich mee. Zo is het voor de horeca verplicht om een geldige QR-code te scannen bij gasten die in het restaurant willen plaatsnemen. Een heel aantal horeca gelegenheden hebben aangegeven niet achter deze maatregel te staan. Zo is er in Utrecht een rel ontstaan bij een restaurant dat werd gecontroleerd door boa’s, zij controleerde hun gasten niet op de QR code, waarna de gemeente besloot het restaurant te sluiten. Dat zorgde ervoor dat er protesten ontstonden bij het restaurant. De eigenaren vinden het discriminatie en willen iedereen, ongeacht of ze gevaccineerd zijn, toegang tot hun restaurant kunnen verlenen.Ondertussen is er een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente Utrecht. Het restaurant wil graag haar deuren weer openen, maar alsnog zonder het controleren van de QR-codes.

Maar voor hoe lang?
Op dit moment gaat het goede kant op. Maar de afgelopen maanden hebben we een aantal keer meegemaakt dat er toch weer een stijgende lijn is te zien in de besmettingen. Door de huidige versoepelingen kan het natuurlijk gebeuren dat de ziekenhuizen weer vollopen en we over een paar weken gewoon weer met mondkapjes in de collegezalen zitten en of erger nog, thuis de lessen moeten volgen. Laten we hopen op het beste.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *