Coronabeleid in Barcelona

Coronabeleid in Barcelona

Na de strenge lockdown van deze zomer worden de besmettingsaantallen rondom Catalonië volgens veel Catalaanse experts niet serieus genoeg gekomen door de Spaanse overheid. Dit heeft ook geleid tot een aantal Corona-protesten in Barcelona die op hetzelfde moment deels te maken hebben met de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. De echte reden van het protest wat plaatsvond op Playa de Catelunya in Barcelona was onbekend, maar het geluid van ontevredenheid over de Spaanse overheid en zijn aanpak met het Coronavirus in Catalonië was sterk voelbaar.

De gebeurtenissen die plaatsvonden in Catalonië in het najaar van 2017 zijn je waarschijnlijk niet ontgaan. Catalonië wil volledig onafhankelijk zijn maar dit heeft spanje voor een lange tijd genegeerd. Om dit te snappen moeten we even terug naar de achtergrond van Spanje; hij bestaat namelijk uit zeventien autonome regio’s. Deze regio’s bezetten allemaal over een eigen regering en een eigen parlement. Hier is Catalonië er een van maar vergeleken met de andere regio’s heeft Catalonië veel meer autonomie en zeggenschap over verschillende kwesties zoals gezondheidszorg en onderwijs. En ook al is Catalonië vergeleken met de andere regio’s veel autonomer, vinden ze dit niet genoeg. Ze willen een eigen staat. Een onafhankelijk Catalonië. En dit zou betekenen dat Catalonië niet langer tot Spanje zou behoren, maar zelf een kleine maar onafhankelijke staat zou zijn net zoals Andorra. Er zou hier geen Spaans meer gesproken worden en enkel Catalaans. Zo zouden ze ook volledig hun eigen Coronabeleid kunnen bepalen zonder enige inbreng van de Spaanse overheid. Of ze dit financieel zouden kunnen redden is een vraagstuk. En hetzelfde vraagstuk geld of ze lid zouden kunnen blijven van de EU. Waarom willen de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijders dit dan toch? Dit is niet zomaar ontstaan en het gaat al veel verder van 300 jaar terug in de geschiedenis.

Catalonië bezit al ontzettend lang over zijn eigen taal en cultuur en na de Spaanse successieoorlog waarin Barcelona zich moest overgeven aan de Spaans-Franse troepen werd de autonomie van Catalonië erg beperkt en hiermee hun cultuur, om te passen in de ideologie van het Spaanse rijk. De Cataloniërs hebben erg hun best moeten doen om hun cultuur en taal te behouden.

Na de gebeurtenissen in het najaar van 2017 lieten de tegenstanders van de onafhankelijkheidsstrijd in Catalonië hun stem horen en bleken zij in een meerderheid te zijn wat ervoor zorgde dat er geen groot genoeg draagvlak was om het proces naar een onafhankelijk Catalonië door te zetten. (Annebeth, 2020) Catalonië valt dus vooralsnog onder de regering van Spanje, en deze regering heeft ook nog steeds het laatste woord in de aanpak van het coronabeleid in deze regio. ‘Al lange tijd is Catalonië een brandhaard. Vooral in gebieden rondom Lleida en Barcelona,’ meld het RTL-nieuws. De besmettingen in Spanje zijn enorm hoog en explosies gestegen na voor een lange tijd in extreme lockdown gezeten te hebben. Hoe kan het dat ze zo hard stijgen?

Uit een analyse van Spaanse experts blijkt dat na de lockdown vooral jongeren zich slecht aan de coronaregels houden. Zo dragen ze, ook al staan ze dicht op elkaar, vaak allemaal geen mondkapje terwijl dit op die plekken meestal wel verplicht is. Ook worden er volgens de Spaanse experts weer erg veel familiebijeenkomsten gehouden. Iets wat een logisch gevolg is aangezien Spaanse families enorm op elkaar gericht zijn en dit door de lockdown voor een lange tijd niet mogelijk was. Maar bij deze bijeenkomsten springt het virus erg snel over. Omdat er geen afstand gehouden wordt en er geen mondkapjes gedragen worden.

Er lijkt een fout te zijn gemaakt in het coronabeleid van premier Sanchez. Veel mensen zijn het erover eens dat het te snel loslaten van veel coronamaatregelen ervoor heeft gezorgd voor een opnieuw, hoog besmettingsgetal. Maar ook door het onderschatten van de besmettingen in Catalonië.

Op dit moment zijn de maatregelen in Catalonië als volgt; mondkapjes zijn overal verplicht en winkels mogen open maar met 70% capaciteit. Er is een samenscholingslimiet van 10 mensen die allemaal 1,5 meter afstand moeten houden en er mag niet gedanst worden bij de uitgaansgelegenheden die wel open zijn. Zo is er een specifieke ‘no dancing’ regel ingevoerd. En deze maatregelen zijn in ieder geval tot en met 30 september van kracht en de verwachting is dat deze niet versoepeld zullen worden ook al gaan de besmettingscijfers wel naar beneden.

Als we deze maatregelen vergelijken met die in Nederland zien we een opmerkelijk verschil. Ook al zijn de besmettingscijfers in Catalonië veel lager vergeleken met een even groot gebied in Nederland, zijn de maatregelen in Catalonië wel een stuk strenger.In het onderstaande fragment vertelt onze Correspondent Noor Kolsters , die zich momenteel in Barcelona bevind hoe de situatie er hier op dit moment voor staat en hoe de Cataloniërs hier tegenaan kijken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.