De zwarte wateren en stranden van Californië

De zwarte wateren en stranden van Californië

HUNTINGTON BEACH – Op vrijdagavond 1 oktober 2021 is er door waarschijnlijk een gebroken pijpleiding, een olievlek ontstaan aan de kust van Californië. Ondanks dat de leiding al is gerepareerd, is er meer dan een half miljoen liter aan olie in de Grote Oceaan terecht gekomen. Al met al zorgt dit  voor een vlek van zo’n 33 vierkante kilometer. Het strand van Huntington Beach, gelegen in Orange County, is het zwaarst getroffen. Matt Sylvester, werkzaam bij Orange County CoastKeeper, beantwoordt een aantal vragen van LiveNews4You.

Ecologische Ramp
Michelle Steel is een Republikeinse vertegenwoordiger in het Huis van Afgevaardigden. Zij heeft in een bericht naar de Amerikaanse president Joe Biden gevraagd om de situatie tot een ‘major disaster’ te benoemen. Wanneer Biden dat doet komt er namelijk federaal geld vrij, dat zou men kunnen gebruiken om de olie op te ruimen. Het geld is nodig omdat er volgens Sylvester geen vrijwilligers kunnen worden ingezet. “We zijn gelimiteerd tot professionals gezien de situatie nu te gevaarlijk is voor normale vrijwilligers”. Ook Kim Carr, de burgemeester van Huntington Beach, noemt de lekkage een “potentiële ecologische ramp”.
Een andere reden om de lekkage een ramp te noemen is vanwege de omvang. De lek is een van de grootste in de regio sinds jaren. Tijdens de olielekkage van 2007 aan de Baai van San Francisco kwam zo’n 200.000 liter brandstof in het water terecht. De kust van Californië heeft nu te maken met een driedubbele hoeveelheid.

Gevaar voor zeevogels
Er zijn al meerdere overleden vissen en vogels aangespoeld langs de kust. Olie kan niet mengen met water. Om die reden blijft olie als ware drijven op het water. Zodra een zeevogel in het vervuilde water dobbert, kan dat fatale gevolgen hebben. Een vetlaag  op de veren van de vogel zorgt ervoor dat het dier kan drijven. Ook heeft deze vetlaag een isolerende functie. Een zeevogel heeft namelijk gemiddeld een lichaamstemperatuur van 41℃. Op het moment dat het vet van de veren zich vermengt met olie ontstaat er een ‘gat’ in de dichtingslaag van de veren. Het dier kan dan minder goed drijven en zal moeite hebben om zichzelf warm te houden. De temperatuur van de Grote Oceaan is maximaal zo’n 29℃. Een zeevogel zal dus snel afkoelen naar een temperatuur die het beest niet overleeft. Onderkoeling is daarom vaak de oorzaak van de aangespoelde, dode vogels. 

Talbert Wetlands
Katrina Foley, ambtenaar van Orange County, laat weten aan CNN dat de olie niet alleen een gevaar is voor dieren. De nabijgelegen Talbert Wetlands zouden “binnen èèn dag compleet verwoest zijn”. Dat terwijl er al decennia lang moeite werd gedaan om het natuurgebied mooi en onaangetast te houden. Momenteel is er een zandbank aangelegd om het natuurgebied te besparen van nog meer olie. Verder vertelt Foley dat de lek “onomkeerbare gevolgen zal hebben voor het milieu”

Late Reactie
Sylvester vertelt dat er volgens hem te laat is gereageerd op de olielek. “ We weten nu dat de kustwacht op de hoogte was van de lekkage op vrijdag, ondanks het feit dat het grootste deel van het publiek er pas zaterdagmiddag van op de hoogte was”. In een persconferentie zegt de kustwacht dat zij pas op zaterdagochtend de eerste meldingen binnen kregen.

Amplify Energy
De eigenaar van de pijplijn en het bijbehorende boorplatform Elly is Amplify Energy. De president en CEO van het bedrijf, Martyn Willsher, heeft tijdens een persmoment bekend gemaakt dat het bedrijf ‘zich volledig zal inzetten om in de de buurt te blijven totdat het probleem volledig is opgelost”. Ook zou het bedrijf al contact hebben gelegd met plaatselijke, landelijke en federale organisaties om de natuur zo snel mogelijk te herstellen. Willsher vertelt ook dat hij en zijn medewerkers betrokken zijn bij de lekkage gezien veel van hen in de buurt van Huntington Beach wonen.

Oorzaak
De LA Times laat weten dat er duikers op zoek zijn gegaan naar de oorzaak. In de pijplijn van bijna 4 kilometer was een scheur van 33 centimeter over de lengte van de pijp gevonden. Hoe de scheur is ontstaan blijft nog wel een raadsel. Er wordt onderzocht of een anker van een schip iets heeft te maken met de lek.

Giftige stranden
Naast de zorgen om de gevolgen voor de natuur is er ook frustratie bij de mensen. De laatste dag van de Pacific Airshow is namelijk geannuleerd. De raad van Huntington Beach wilde voorkomen dat mensen de vliegshow op het strand zouden bekijken. Op die manier konden mensen mogelijk in aanraking komen met giftige stoffen en de olie. 

Matt Sylvester kon LiveNews4You alleen schriftelijk te woord staan. Luister hier naar de vragen en zijn volledige antwoorden:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.