Hoe krijgen we Nederland rookvrij?

Hoe krijgen we Nederland rookvrij?

Foto door: Twan Verloop

Roken is dodelijk. Dat weten dokters, dat weet de overheid maar dat weten rokers zelf ook. En daarom proberen jaarlijks tienduizenden mensen te stoppen. Deze maand is het weer Stoptober: een nationaal stopmoment om rokers van hun verslaving af te helpen. Het is een initiatief van een aantal organisaties waaronder het KWF, maar ook het ministerie van VWS werkt hieraan mee.

Ook heeft de overheid besloten om sigaretten binnen een paar jaar uit de supermarkten te verbannen. De Lidl nam vorige week al het voortouw door als eerste de sigaretten uit de schappen te halen. Kortom, er worden al aardig wat acties ondernomen om roken tegen te gaan.

En dat is niet zo gek, als je weet dat meer dan een vijfde van de Nederlandse volwassenen rookt. Bijna 15 procent van de Nederlanders doet dat op dagelijkse basis. Dit heeft natuurlijk een zeer negatief effect op onze volksgezondheid. Daarom wil de overheid deze slechte gewoonte tegengaan. Hun doel? In 2040 een rookvrije generatie in Nederland.

Een verkoopverbod voor sigaretten in supermarkten en Stoptober zijn voorbeelden van dingen die overheid doet om dit doel te bereiken. Werken deze methoden wel echt zo goed? En zijn er nog meer dingen die we kunnen doen om roken verleden tijd te maken? Kortom: hoe gaan we Nederland rookvrij krijgen?

Hierover sprak onze redacteur Midas met Gera Nagelhout, bijzonder hoogleraar bij IVO (Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving) en de universiteit Maastricht. Ook sprak hij met de 23-jarige Tom. Tom heeft zelf gerookt maar is nu al een tijdje gestopt. Beluister de reportage hieronder!

Foto door: Dana de Graaf Bierbrauwer

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *