Legaal online gokken: waarom verslavingsdeskundigen zich zorgen maken

Legaal online gokken: waarom verslavingsdeskundigen zich zorgen maken

Holland Casino is één van de legale aanbieders van online gokken. Foto: Twan Verloop

De Nederlandse overheid is er eindelijk over uit, sinds 1 oktober is er de mogelijkheid om legaal online te gokken. De nieuwe Kansspelen op afstand-wet (Koa) zorgt ervoor dat de overheid zicht heeft op de aanbieders. Daarnaast wordt verwacht dat de wet voor meer veiligheid en preventie zal zorgen. Verslavingsdeskundigen vrezen echter dat het legaliseren van online gokken zal zorgen voor meer gokverslaafden.

Al in 2012 werden de beginselen van de Koa-wet behandeld in de politiek. Dat het ongeveer negen jaar geduurd heeft voor de wet daadwerkelijk is aangenomen zegt genoeg over de verdeeldheid. De oorzaak ligt niet bij de Europese regelgeving. De Europese Unie geeft haar landen opvallend veel vrijheid over de keuze van online gokken. Nederland is van alle Europese landen het land dat er het laatst voor gekozen heeft om het online gokken te legaliseren.

Maar waar ligt het probleem van de legalisering van online gokken? Volgens Fred Steutel, directeur van Hervitas (een stichting gespecialiseerd in game- en gokverslavingen) ligt het probleem niet persé bij de legalisering van gokken. Hij ziet vooral de mogelijkheid van legale reclame als een probleem. Ook het preventiebeleid is volgens Steutel een aandachtspunt.

Waarom dit volgens Steutel en andere verslavingsdeskundigen een probleem is, valt hieronder te beluisteren.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *