Kunnen reizen naar Afrika weer veilig doorgaan voor toeristen?

Kunnen reizen naar Afrika weer veilig doorgaan voor toeristen?

AFRIKA – Afgelopen week heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor verschillende landen aangepast, waaronder Zuid-Afrika. Reizigers hoeven straks niet meer in quarantaine, dit maakt het reizen makkelijker. Na anderhalf jaar stilstand kan de reisbranche weer vooruitkijken en reizen plannen naar het continent Afrika. Maar de hamvraag blijft: kunnen reizen naar Afrika weer veilig doorgaan voor toeristen?

Zuid-Afrika wordt afgeschaald van zeerhoogrisico- naar hoog risicogebied. De kleurcode blijft oranje. Reizigers naar Nederland hebben een coronabewijs nodig, maar de quarantaineplicht bij aankomst vervalt. Gevaccineerde reizigers hoeven zich ook niet meer verplicht te testen. Internationale lijn- en chartervluchten zijn welkom op de volgende Zuid-Afrikaanse luchthavens: OR Tambo International Airport (Johannesburg), King Shaka International Airport (Durban) en Cape Town International Airport (Kaapstad).

Alarmniveau 1
In Zuid-Afrika is sinds vrijdag 1 oktober alarmniveau 1 van kracht. Dit is het laagste niveau in het land. Het COVID-19-waarschuwingssysteem met vijf niveaus is ingevoerd om de geleidelijke versoepeling van de lockdown te beheren. Inwoners van Zuid-Afrika mogen inmiddels weer in groepen sporten en samen komen, maar het dragen van een mondkapje – zowel binnen als buiten – is nog steeds verplicht.

Onjuiste reisadviezen
Kunnen reizen naar verre bestemmingen, zoals Afrika, nu echt veilig doorgaan? Tientallen reisorganisaties denken van wel. Zij spannen later deze week een rechtszaak aan tegen de overheid, omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken volgens hen onjuiste reisadviezen geeft. Er worden nu nog oranje kleurcodes aangehouden voor landen buiten de Europese Unie, dit geldt ook voor gevaccineerde reizigers. Volgens de reisorganisaties – kleine en middelgrote gespecialiseerde ondernemingen – worden verre reizen onterecht ontmoedigd, dit brengt de sector veel schade toe. Ze eisen betrouwbare reisadviezen. Het huidige reisadvies stamt uit de tijd waarin veel mensen nog niet gevaccineerd waren. Veel landen zouden een geel of zelfs groen reisadvies moeten krijgen volgens de reisaanbieders, omdat er momenteel veel minder risico’s zijn. “Nederlandse reizigers verwachten per direct actuele, eerlijke en betrouwbare reisadviezen van het demissionaire kabinet. De meerderheid van Nederland is tenslotte al volledig gevaccineerd”, aldus Joshua van Eijndhoven van reisbureau Voja Travel.

Coronareisbeleid
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een reactie laten weten dat ze begrijpen dat mensen graag weer naar verre bestemmingen willen reizen, maar de reisadviezen zijn er niet voor niets. Reizen moet wel verantwoord zijn. Voor de reizigers zelf, maar ook voor de Nederlandse volksgezondheid. Een woordvoerster laat aan RTL Nieuws weten dat de overheid werkt aan een ‘toekomstbestendig’ coronareisbeleid. Meerdere ministeries zijn daarbij betrokken. Er is echter nog niet bekend gemaakt wat het coronareisbeleid precies inhoudt en wanneer het beleid wordt doorgevoerd, maar het ministerie streeft naar een ‘mogelijk plan in november’.

Wegvallen van toerisme
Ruim een kwart van de banen in de Nederlandse reissector is vorig jaar door de coronapandemie verloren gegaan. Het aantal werknemers in deze sector nam af van 14.972 naar 11.503. Een afname van ruim 23 procent. Maar niet alleen bij ons wordt deze sector hard geraakt: ook veel Afrikaanse landen hebben het zwaar te verduren.

Radboud Janssen woont sinds maart 1996 in Zuid-Afrika, samen met zijn vrouw Anneke. Dertien jaar lang runde het paar samen 5-sterren guesthouse ‘Constantia Manor’, gelegen in Constantia, een welvarende buitenwijk van Kaapstad. Het stel is al een aantal jaar met pensioen en woont momenteel in Somerset West, een fusiegemeente van Kaapstad, op ongeveer 50 kilometer van het centrum, gelegen aan het strand. Janssen merkt dat de hele sector overhoop is gegooid door corona. “Voor de pandemie kwamen er veel internationale toeristen. Ze komen vaak voor de natuur en de wilde dieren die je hier kunt spotten in het Krugerpark. Nu de toeristen wegblijven zijn veel goede restaurants en hotels gesloten. Daarnaast staat de Westkaap bekend om zijn wijnbouw. De wijnboeren kunnen momenteel geen wijnproeverijen organiseren met toeristen. Hierdoor lopen zij een groot deel van de omzet mis, tot grote droefenis van de wijntelers.” Toch heeft Radboud goede hoop voor aankomend jaar: “Als het toerisme de aankomende tijd weer aantrekt, ziet het er naar uit dat de sector de pandemie redelijk heeft overleefd. Voor corona vlogen maatschappijen als KLM en Corendon in het hoogseizoen ruim zeven keer per week op Kaapstad en Johannesburg, met bomvolle vluchten. Momenteel is dit gehalveerd en zijn de vliegtuigen nauwelijks bemand. Dit moet de aankomende tijd zeker veranderen.”

QAS Holidays
QAS Holidays is een zelfstandige touroperator, gevestigd in Amsterdam en al 29 jaar gespecialiseerd in het organiseren van reizen naar verre bestemmingen. Door de persoonlijke organisatie hebben ze al verschillende awards in ontvangst mogen nemen waaronder de ‘South African Tourism Ubuntu Award’ en de award voor meest diverse reisaanbod in Zuid-Afrika. Petra van Maanenberg is projectmanager bij de touroperator. “Sinds mijn eerste bezoek aan Afrika in 1995, heeft het continent mijn hart gestolen. Afrika zit vol met contrasten en afwisseling. Daarbij is het unieke dierenrijk ook zeker een meerwaarde, het is echt magisch.”

Luister hieronder naar de vork met Petra van Maanenberg over veilig reizen naar Afrika:

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.