Toelatingstoetsen pabo

Toelatingstoetsen pabo

Jongere maakt toelatingstoets.

Ongeveer 1 op de 4 toelatingstoetsen voor de pabo wordt niet gehaald. Dat blijkt uit cijfers van Vereniging Hogescholen. In de radio-uitzending vertelt Arie Vonk, projectleider instroom pabo bij Vereniging Hogescholen, ons meer over deze toelatingstoetsen voor de pabo.

Kwaliteit door toelatingstoetsen

De weg om van mbo of havo naar de pabo te gaan is zo makkelijk nog niet. Er zijn verschillende toelatingstoetsen die jongeren na het mbo of de havo moeten afleggen om binnen te komen. Deze toelatingstoetsen zijn, ondanks forse weerstand, vanaf 2015 ingevoerd en bestaan uit de vakgebieden: aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek. Juist eindexamencijfers voor deze vakken spelen geen enkele rol in de toelating voor de pabo. Volgens Vereniging Hogescholen is het doel van deze toelatingstoetsen om de kwaliteit van de toekomstige leraar te vergroten.

In hetzelfde factsheet staat dat toelatingstoetsen ook haar vruchten afwerpen. De Vereniging Hogescholen zegt in deze factsheet dat de kwaliteit van de pabo, door onder andere de toelatingstoetsen, aanzienlijk is verbeterd. Het heeft dus wel duidelijk effect gehad wordt aangegeven in deze factsheet van Vereniging Hogescholen (Vereniging Hogescholen, 2018).

Doorstroom van mbo naar pabo

De Algemene Onderwijsbond vindt het ook belangrijk dat de toelatingstoetsen worden afgenomen, vanwege de basiskennis dat wordt getest bij jongeren. Wel zien zij dat de doorstroom van de mbo-opleiding onderwijsassistent naar pabo erg lastig kan zijn. De AOb wil dan ook kijken of er meer gedaan kan worden aan deze doorstroom, zodat deze mbo studenten niet meer van deze toelatingstoetsen hoeven te maken en het voor hun makkelijker wordt om leraar te worden. De AOb vindt het namelijk zonde dat er veel potentieel talent nu verloren gaat, terwijl deze mensen juist hard nodig zijn (NU.nl, 2021).

Minder pabodiploma’s

Toch zijn er ook tegengeluiden wat betreft de toelatingstoetsen. Inge Wolf en Stan Vermeulen, onderzoekers voor Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt, denken dat als er überhaubt geen toelatingstoetsen waren gekomen, er nu meer mensen met een pabodiploma in hun handen stonden. De reden die hier achter schuilt gaat, is dat er onder andere mbo’ers minder zijn begonnen met de opleiding en kan als zorgelijk gezien worden. Dit omdat er al een lerarentekort is. Ook zeggen Wolf en Vermeulen, dat er landelijke cijfers over de prestaties tijdens de opleiding ontbreken, waardoor zij zich ook afvragen of die toelatingstoetsen wel écht voor hogere cijfers zorgen (NU.nl, 2021)

Minder aanmeldingen pabo

Demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) baart zich zorgen over het aantal aanmeldingen voor de pabo. Dat is voor het komende collegejaar gedaald, terwijl hier juist een lichte stijging in te zien was. Dit is zorgelijk, want boven het huidige tekort aan leraren zijn er in het basisonderwijs in 2025 nog een keer vijftienhonderd leraren extra nodig. Of dit direct verband houdt met de toelatingstoetsen is nog onduidelijk. Wel geeft Van Engelshoven aan dat er misschien gekeken kan worden naar versoepelingen. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in meer tijd voor het maken van deze toetsen. Toch wil Van Engelshoven niet dat de kwaliteit van de pabo daalt, waardoor een afschaffing van toelatingstoetsen niet aan de orde is (ANP Producties, 2021).

Afschaffen toetsen

Maar zijn die toelatingstoetsen dan niet gewoon té moeilijk? Melanie Bos en Nienke Borkent, zijn een petitie gestart om de toelatingstoetsen af te schaffen. Op petitie24.nl vertellen zij hun verhaal. Beide hadden al hun diploma onderwijsassistent op zak toen ze op de pabo probeerden te komen. Daarvoor moesten zij een 6,7 halen, wat zij gek vonden, want waarom een 6,7 en geen 5,5? De twee dames vertellen ook dat zij de mening hadden gevraagd van een leraar die al 27 jaar in het vak zit. Haar mening was heel duidelijk: ‘’Nu de toelatingseisen op de pabo’s zich vooral richten op kennis, zijn er waardevolle mbo’ers die de toelatingsexamens (nog) niet halen en afhaken.

Zou het geen beter idee zijn om de onderwijsassistenten zonder twijfel aan te nemen op de pabo’s en ze tijdens hun Pabo-opleiding verder te ontwikkelen tot goede leerkrachten?’’ Zij vinden het jammer dat deze toetsen voor beide hun toekomst heeft bepaald. Het was voor beide de droom om een juffrouw te worden (Bos & Borkent, 2019).

Luister hieronder de radio-uitzending van livenews4you waar Arie Vonk, projectleider instroom pabo bij Vereniging Hogescholen, live in de radio-uitzending vertelde over deze toelatingstoetsen van de pabo.

Over de auteur

Robyn Verdam

Studerende aan de HU als tweedejaars student met de studie: journalistiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *