Factcheck: is er geen significant verschil in coronasymptomen tussen gevaccineerde en ongevaccineerde mensen?

Factcheck: is er geen significant verschil in coronasymptomen tussen gevaccineerde en ongevaccineerde mensen?

Kortademigheid, hoesten en een aangetast smaak- en reukvermogen: zo’n 2,01 miljoen Nederlanders hebben afgelopen ander halfjaar het coronavirus (SARS-CoV-2) opgelopen. Er zijn in Nederland en internationaal nog altijd maatregelen die gesteld worden om de verspreiding van het virus tegen te gaan, maar die maatregelen worden steeds verder losgelaten omdat het aantal gemelde besmettingen laag blijft. Maar hoe snel verspreidt het coronavirus zich onder de mensheid?

Thierry Baudet van Forum voor Democratie heeft afgelopen week een artikel gerepost waarin wordt gesteld dat er geen significant verschil is bij symptomen van het coronavirus tussen gevaccineerde en ongevaccineerde mensen die positief testen. Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een onderzoek wat gedaan is op de universiteit van Californië. Anne Termus Bellamy is redacteur bij McNaughton Newspapers, zij claimt in een artikel van Davis Enterprise, gepubliceerd op 29 september 2021 het volgende: “Volgens een nieuwe studie van UC Davis is er geen significant verschil in virale last van Covid-19 tussen gevaccineerde en ongevaccineerde mensen die positief testen op het virus.”

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt wekelijks bij hoeveel nieuwe coronabesmettingen en IC-opnames er gemeld zijn binnen Nederland. Uit de gegevens van afgelopen jaar is duidelijk een afname in coronameldingen te zien naarmate het jaar vordert en er dus steeds meer prikken zijn gezet. Het effect van vaccineren zien we als eerste bij bewoners van verpleeghuizen. Op 18 januari kregen de eerste bewoners van verpleeghuizen een prik en deze heeft al effect gehad na twee weken: bij het aantal positieve tests en dus IC-opnames was een daling te zien.

Tussen 4 april en 19 augustus 2021 werden 15.222 mensen opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van coronaklachten. Hiervan zijn 617 buiten de analyse gehouden omdat ze niet gekoppeld konden worden aan de vaccinatie tegen corona, informatie en monitoringssysteem (CIMS). Er blijven in totaal dus 14.605 mensen over die geanalyseerd zijn, hiervan zijn 669 personen (4,6%) volledig gevaccineerd, 1074 personen (7,4%) zijn deels gevaccineerd en 12.862 personen (88%) ongevaccineerd.

In de bovenstaande grafiek en uit de genoemde percentages kunnen we dus stellen dat veruit de meeste coronagevallen in het ziekenhuis voorkomen bij mensen die niet gevaccineerd zijn. Als we kijken naar figuur 1b zien we dat het dagelijks aantal ziekenhuisopnames per 100.000 gevaccineerde personen veel lager ligt dan het aantal opnames bij 100.000 ongevaccineerde mensen.

Als we kijken naar 70-plussers in bovenstaande grafiek zien we dat de vaccinatiegraad hoog ligt bij deze groep. We kunnen stellen dat het kleine deel ongevaccineerde mensen evenveel bijdraagt aan het aantal coronapatiënten op de IC dan het overgrote gevaccineerde deel mensen.

De dataset die gebruikt is voor deze rapportage heeft wel een aantal beperkingen. Zo zijn onderliggende ziektes of aandoeningen niet bekend bij het RIVM en zijn dus ook niet verwerkt in de dataset. Ten tweede zal bij een deel van de coronapatiënten corona niet de directe aanleiding zijn geweest om opgenomen te worden. Als deze mensen dan worden opgenomen worden ze getest op COVID en testen ze positief. Een derde beperking uit de dataset is dat het CIMS niet alle vaccinaties heeft geregistreerd. (Bij door GGD gevaccineerde personen gaf 7,3% geen toestemming om geregistreerd te worden in de dataset). Deze beperkingen zijn dus wel belangrijk om in je achterhoofd te houden als je de genoemde gegevens leest.

Conclusie

De claim die gesteld wordt door Anne Termus Bellamy klopt niet. Als we kijken naar de effecten van vaccineren kunnen we stellen dat het aantal ziekenhuis opnames gedaald is, dit effect is al te zien na twee weken na de eerste dosis als we kijken naar het aantal ziekhuisopnamen. Ook kunnen we stellen dat vaccinatie tegen corona heeft geholpen omdat we de zien dat het aandeel van ongevaccineerde mensen op de IC (88%) veel hoger ligt dan het aandeel van deels gevaccineerde mensen (7,4%) en gevaccineerde mensen (4,6%).

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.