Factcheck: Merken de dierenasiels daadwerkelijk verschil?

Factcheck: Merken de dierenasiels daadwerkelijk verschil?

 Tijdens de lockdown hebben veel mensen een huisdier in huis genomen. Het asiel stroomde leeg en veel gezinnen begonnen aan de opvoeding van een kitten of een puppy. Maar nu iedereen weer aan het werk kan en de kinderen weer in de schoolbanken zitten, in plaats van aan de keukentafel, blijft er maar weinig tijd over voor het viervoetige familielid. Veel dierenasiels vrezen daarom voor een stroom aan dieren die teruggebracht worden. Nu Dierendag, 4 oktober 2021, stromen de asielen wellicht weer vol. Maar merken de asielen daadwerkelijk verschil?

Sterre Rekers, 7 oktober 2021 

Een paar maanden geleden schreef de Gelderlander het volgende: “Asiels zien met lede ogen aan hoe te enthousiaste baasjes met de staart tussen hun benen hun ‘coronahond’ weer wegbrengen”. In het asiel in Tiel was er op dat moment zelfs een wachtlijst voor mensen die weer afstand wilde doen van hun hond.

Zij vinden het belangrijk dat het dier
op een goede plek terecht komt.
Hierdoor worden de dieren ook niet zo snel weer teruggebracht.

In het Asiel in Hengelo worden vanaf 3 oktober Kattenkijkzondagen georganiseerd. Hiermee hopen ze gezinnen te vinden die een kat willen adopteren. Veel nieuwsberichten wijzen dus naar het feit dat er veel dieren naar het dierenasiel worden teruggebracht. Maar bij navraag bij dierenasiels in Utrecht merken zij nog geen verschil. Dit komt ook voornamelijk omdat het dierenasiel in kwestie streng is met het plaatsen van dieren. Zij vinden het belangrijk dat het dier op een goede plek terecht komt. Hierdoor worden de dieren ook niet zo snel weer teruggebracht.

“Nee helemaal niet, gelukkig.
We merken eigenlijk
weinig verschil met normaal gesproken.”

Dierenasiel IKZOEKBAAS in Utrecht merkt ook geen verschil. “Nee helemaal niet, gelukkig. We merken eigenlijk weinig verschil met hoe het eerdere jaren eraan toe ging. Behalve dat in het begin van het jaar iedereen een huisdier wilde. Dat er toen ontzettend veel mensen een dier bij ons kwamen halen. Dieren zaten hierdoor minder lang bij ons. Maar we kregen eigenlijk net zoveel dieren binnen als er weg gingen. Dus het is nu eigenlijk weer terug naar normaal” aldus Rianne, medewerker van het dierenasiel. De organisatie heeft ook contact met asielen in de regio, en ook zij merken geen verschil.

Na korte navraag kan er concluderend worden vastgesteld dat het tot nu toe nog meevalt met het terugbrengen van dieren. De meeste gezinnen hebben tijdens de lockdown meer dan een half jaar de tijd gehad om zich aan een hond of kat te hechten. Wellicht was dat voldoende om een goede band op te bouwen en is het terugbrengen van het dier geen optie meer. Ondanks het tijdgebrek.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.