PrEP de hiv-preventiepil

PrEP de hiv-preventiepil

Door: Bente van den Hurk

Hiv is het virus dat verantwoordelijk is voor het veroorzaken van aids. Dit virus breekt het afweersysteem af dat je lichaam heeft opgebouwd om je te beschermen tegen virussen en bacteriën. Wanneer de beschermlaag zo verzwakt wordt dat het lichaam het bijna niet kan beschermen, noem je dat aids. In Nederland leven er 23,3 duizend mensen met hiv. Maar door de goede gezondheidszorg en behandeling in Nederland kun je een gezond leven leiden.

PrEP hiv-preventiepil 
PrEP is een pil die je slikt om geen hiv te krijgen, het is een veilig en effectief medicijn met hiv-remmers wat wetenschappelijk is bewezen, meldt Aidsfonds Nederland. In 2012 is de PrEP pil als eerst in de VS in het leven gekomen. Sinds 2016 is de pil beschikbaar op doktersrecept in Nederland en sinds 2019 ook bij de GGD. De pil wordt niet vergoed en moet je dus zelf betalen, de prijs ligt tussen de vijfentwintig en dertig euro.

Wat moet je weten over PrEP
Maar wat moet je allemaal weten over PreP? Voor wie is het verstandig om deze pil te slikken en hoe werkt het medicijn precies? De antwoorden op deze vragen zal Cor Blom, beleidsmedewerker bij  Aids FondsSoa Aids Nederland, toelichten in deze videoreportage. Cor Blom werkt al vijfentwintig jaar voor Aids Fonds en weet alles over het medicijn PrEP. Abe Koolhout is 22 jaar en woont in Utrecht, Abe slikt sinds een aantal maanden PrEP nadat hij van deze pil hoorde. Abe vertelt hoe hij PrEP ervaart.

Over de auteur

Bente van den Hurk

Hi, mijn naam is Bente van den Hurk en ik ben startend journalist based in Utrecht! Een creatieve en directe journalist met een passie voor feminisme, mode en cultuur. Ik onderzoek en bespreek graag onderwerpen waarmee ik de vinger op de zere plek kan leggen. Feminisme, toxic masculinity en gender in cultuur, maatschappij en mode. Deze onderwerpen bespreek ik doormiddel van tekst en beeld om je op elke manier aan te kunnen spreken. Ik heb een achtergrond en ervaring in media vormgeving en mode styling, deze skills pas ik op een creatieve manier toe in mijn journalistiek werk. 
Meer weten over mij of interesse in samen een een productie maken? Bekijk mijn werkervaring en cv op LinkedIn en/of stuur mij een berichtje via LinkedIn of bereik mij via 0622800117!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *