Ontwikkeling designerdrugs: kat-en-muis-spel? Of toch niet

Ontwikkeling designerdrugs: kat-en-muis-spel? Of toch niet

bron: Pexels, Mart Production

De designerdrug 3mmc is de laatste tijd slecht in de media gekomen, het is namelijk razend populair onder jongeren en het is enorm verslavend. Daarom heeft het kabinet in het voorjaar van 2021 besloten om dit middel te verbieden. Maar designerdrugs zijn een kopie van bestaande drugs en kunnen eindeloos gekopieerd worden. Zo is de voorganger van 3-mmc: 4-mmc, dit middel werd verboden in 2012, waarna een aantal jaar later 3-mmc op de markt verscheen. De molecuul van de chemische samenstelling wordt op een minuscule manier veranderd waardoor het middel niet meer op de opiumlijst staat en dus legaal verkocht mag worden. Het Nederlandse beleid omtrent designerdrugs is dus dweilen met de kraan open. De Belgen hebben een andere manier om de oneindige ontwikkeling van legale designerdrugs tegen te gaan, verslavingsdeskunige Bastien Vaessen legt uit hoe het in België werkt:

Voor 26 september 2017 was het in België dus hetzelfde geregeld als in Nederland. Veel nieuwe psychoactieve stoffen (NPS) kwamen op de markt om de bestaande wetgeving te omzeilen. De werking van deze NPS waren bijna identiek aan de werking van bestaande illegale drugs, het enige wat anders was is de chemische samenstelling van het molecuul. Kortom: de wetgeving was trager dan de ontwikkeling van een nieuwe NPS.

De Belgische overheid besloot dat die situatie doorbroken moest worden en dat er nieuw wettelijk kader gesteld moest worden. Op 26 september ging uiteindelijk het koninklijke besluit in. Wat deze wet verschilt aan de wetgeving van voor deze datum is dat er niet meer per drug gekeken wordt of dit illegaal gemaakt moet worden, vanaf deze datum kunnen hele groepen psychoactieve stoffen geïllegaliseerd worden. In dit koninklijke besluit staan verschillende groepen psychoactieve stoffen opgesomd die allemaal verboden zijn. Hierdoor is het in België dus niet mogelijk om van een illegale drug een legaal middel te maken.

Hoogstwaarschijnlijk heeft het op 1 oktober ingevoerde verbod op 3-mmc dus geen enkel effect op de consumptie van het chemische goedje. Maar waarom hanteren we in Nederland niet hetzelfde beleid als in België en andere Europese landen?

Het kabinet is wel van plan om stofgroepen te verbieden net als in België. Dit voorkomt dat nieuwe psychoactieve stoffen oneindig gekopieerd worden. Maar er is ook erg veel kritiek op de invoering van deze wet. Het handhaven van deze wet door de politie kost te veel geld, dit zal het demissionaire kabinet niet meer vrijmaken. Het is dus nog maar de vraag op welke termijn er een definitieve stofgroepenverbod wordt ingesteld, op korte termijn is er in ieder geval geen budget voor.

Volgens verslavingsdeskundige Vaessen is het gebruik van nieuwe psychoactieve stoffen vooral populair onder een ‘niche’ groep mensen. “Zij laten zich écht niet tegenhouden om bepaalde middelen te gebruiken, ook al zijn ze illegaal”.  Volgens Vaessen is het voorlichten van de mensen en het ontwikkelen van betere en gezondere alternatieven veel effectiever dan het in een keer verbieden van een hele lijst met middelen. Vaessen geeft het voorbeeld van synthetische cannabinoïden wat volgens hem een NPS is dat wereldwijd geliefd is en wat een prima alternatief kan zijn voor bestaande gevaarlijke NPS soorten zoals hierboven genoemd.

Designerdrugs in Europa

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft het RIVM verzocht om een overzicht te maken van de mate waarin de beschikbaarheid van designerdrugs aangetoond wordt en in welke mate het geconsumeerd wordt binnen Europa. Wat blijkt uit dit overzicht is dat het gebruik van designerdrugs in Nederland relatief mee valt. Mogelijk is er een verband tussen de mate van beschikbaarheid van designerdrugs en de beperkte beschikbaarheid van drugs die illegaal zijn. Per jaar verschijnen in Europa zo’n 50 nieuwe designerdrugs, over het algemeen blijft zo’n drug dan maar een paar maanden legaal te koop in bepaalde landen. De populariteit van een drug heeft veel te maken met hoe veilig men denk dat het zal zijn, stabiele kwaliteit en weinig nare bijwerkingen.

Hoger gezondheidsrisico

Over het algemeen zijn de meeste designerdrugs niet gevaarlijker op korte termijn dan bestaande verdovende middelen volgens het RIVM. Wat het gebruik van designerdrugs wel gevaarlijk maakt is dat je de lange termijneffecten vaak onbekend zijn. Je bent dus als het ware je eigen proefkonijn. Ook is er vaak minder informatie beschikbaar over de dosering van het middel waardoor men onzorgvuldig drugs gaat gebruiken, dit brengt ook de nodige risico’s met zich mee.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *