Maak seks met een beperking bespreekbaar

Maak seks met een beperking bespreekbaar

Unsplash

In Nederland zijn er 1,2 miljoen mensen met een beperking. Een beperking kan je seksleven en/of relatie beïnvloeden.  Sommige mensen met een beperking vinden het lastig om seksuele contacten te leggen. Er heerst nog altijd een taboe in de samenleving, mensen met een beperking willen laten zien dat zij ook gevoel hebben en dus ook behoefte hebben aan genegenheid en ook seks.

Seksualiteit is een belangrijk aspect. Er worstelen erg veel mensen met een seksuele beperking zoals Judith de Hont. Ze heeft ook hypermobiliteitssyndroom. ‘’Toen ik begon met lopen ging ik heel hard alle spieren in mijn heupen en bekken regio aanspannen om maar te kunnen lopen. Omdat eigenlijk mijn heupgewrichten best wel los van elkaar bewogen, was mijn lichaam van je moet echt alles aanspannen om een beetje te lopen en kruipen’’, aldus de Hont. Door haar hypermobiliteitssyndroom loopt zij regelmatig op krukken.  Judith de Hont is onderdeel van collectief Feminists Against Ableism die strijden tegen discriminatie tegen mensen met een beperking.

Uit onderzoek van Rutgers en Agis, is gebleken dat 13 procent van de mensen met een beperking tevreden zijn met hun seksleven. Vanaf haar vijftiende ging Judith naar een seksuoloog. Judith de Hont zegt: ‘’Als je nou wel of geen problemen hebt of ergens tegenaan loopt met seks. Ik vind dat iedereen een seksuoloog moet zoeken. Het heeft mijn hele visie op intimiteit, seks en mijn eigen lichaamsbeeld ook heel erg veranderd ten positieve.’’

Johan van Ruijven woordvoerder Vereniging Gehandicapte Zorg van Nederland, hoop eindelijk dat de problematiek wordt opgelost en seks bespreekbaar wordt gemaakt onder (licht) beperkte mensen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *