
De Rotterdamse Ravecultuur
In het laatste weekend van maart vond het populaire technofeest ‘Rotterdam Rave’ plaats in de Rotterdamse Maassilo. Technofeesten lijken de laatste jaren steeds populairder te worden. Maar hoe is het nou om een echte rave bij te wonen? In deze multimediale productie neem ik je mee naar Rotterdam Rave en leg ik je uit wat deze subcultuur inhoudt.
Raves onderscheiden zich van de commerciële mainstream feesten door het sociale contact, de unieke muziek en een gezamenlijke sfeer van euforie. Op raves maakt het niet uit hoe je eruitziet, hoe je danst en wat je aan hebt. Iedereen gaat respectvol met elkaar om. Deze combinatie is voor veel jongeren een grote aantrekkingskracht om een rave te bezoeken. Raves zijn van origine ‘underground’. Techno liefhebbers organiseerden illegale feesten om soms wel duizenden mensen bij elkaar te brengen. Op deze manier is ook Rotterdam Rave ontstaan.
Rotterdam Rave ontstond toen een groep Rotterdamse vrienden een rave voor ongeveer vijfhonderd man in het Kralingse Bos organiseerde. Er waren immers geen andere feesten in de stad die techno- of housemuziek draaiden. Later groeide dit uit tot een van de populairste techno-evenementen van Nederland. ‘’We wilden Rotterdam op de kaart zetten als elektronische muziekstad, omdat de stad natuurlijk een superrijke historie heeft’’, aldus de organisatie van Rotterdam Rave.
Inmiddels wordt Rotterdam gezien als de techno hoofdstad van Nederland. Vandaar de bekende quote ‘Rotterdam is Rave, Rotterdam is techno’. Op Rotterdam Rave wordt er ook alleen techno muziek gedraaid. Het concept ‘techno muziek’ is bedacht door schoolvrienden Juan Atkins, Kevin Saunderson en Derrick May uit de Amerikaanse stad Detroit. Ook wel ‘The Belleville Three’ genoemd. The Belleville Three verzetten zich opzettelijk tegen de commerciële en traditionele muziek wat voornamelijk uit R&B en soulmuziek bestond. In plaats daarvan experimenteerden zij met nieuwe muzikale technologieën. Dit resulteerde in een nieuwe progressieve muzieksoort; techno. Techno is een breed genre, en bestaat uit subgenres; detroit techno, minimal techno, deeptechno, hardcore techno, acid techno, industrial techno, ambient techno, dark techno, cinematic techno, dub techno, berlin techno en tech house.
Rotterdam Rave vindt plaats in de Maassilo in Rotterdam. De Maassilo werd tot de jaren negentig gebruikt als graansilo. Veel kenmerken hiervan zijn door het hele pand nog te herkennen. Oude buizen zijn in het zicht gebleven, net als de betonnen vloeren en de stalen nooddeuren. De Maassilo ligt aan de Rotterdamse haven, wat het industriële plaatje compleet maakt.



In de Now&Wow club vind je drie zalen die naast elkaar liggen. ‘’Wij hebben niet echt één hoofdzaal waar wij alles op in zetten. Onze zalen zijn vrij gelijk ingedeeld. Iemand die in de eerste zaal draait, kan ook in de laatste zaal draaien, en andersom. Als je een artiest wat minder vindt, zijn er alsnog twee andere zalen met dj’s die je misschien wel leuk vindt’’, noemt de organisatie.



Wat de organisatie van Rotterdam Rave het meeste opvalt, is dat de snelheid waarop technodj’s draaien flink is opgeschroefd. De snelheid van muziek wordt gemeten door de BPM, oftewel Beats Per Minute. ‘’Als je een aftermovie gaat kijken van Rotterdam Rave in 2016, dan valt je op dat het BPM van de tune die onder die video zit, veel lager ligt dan wat tegenwoordig wordt gedraaid. Een deel van de artiesten zitten momenteel al redelijk tegen het early rave/ hardstyle aan. Maar uiteindelijk, als je gaat uitzoeken waar hardstyle vandaan komt; Hardstyle was een mix van hard techno, hardtrance en early rave. Dus het is niet heel gek’’, noemt de organisatie.
Kunnen we de ravers zien als een nieuwe subcultuur? ‘’Je ziet nu wel dat het wel één van de populairste stromingen in Nederland is geworden, onder de groep van 18 tot 23. Je hebt ook verschillende soorten bezoekers. Je hebt mensen die zichzelf ‘professor techno’ noemen, je hebt mensen die gewoon naar een techno feest gaan om te kijken hoe het is, en je hebt alles daar tussenin’’, luidt de organisatie.



Patrick: “Ik kom voornamelijk voor de dj’s. Ik ga vaker naar dit soort feesten als er een goede lineup is.”






Na corona kwam er een hele nieuwe generatie ravers. ‘’Na de coronatijd ging iedereen in één keer uit. Dit waren grotendeels ook jongeren die nog nooit uit waren geweest. Zij gingen volledig hun eigen feest vieren. Er ontstonden nieuwe dansjes, kleding stijlen en trends die we voor corona nog nooit op onze feesten gezien hadden. Dat was heel grappig om te zien. Uiteindelijk zie je ook dat dit na anderhalf, twee jaar meer is gaan mengen met de oudere ravers’’, vertelt de organisatie.
Interesse in Rotterdam Rave in de afgelopen drie jaar
Interesse in Rotterdam Rave per provincie
Dat technofeesten steeds populairder en commerciëler worden, staat in contrast met de underground sfeer die ze willen uitstralen. Echter blijkt dit een terugkerend thema wanneer underground subculturen populairder worden. ‘’Omdat onze feesten nu erg populair zijn, komen er ook veel nieuwe mensen naar dit soort feestjes, ondanks dat ze niks met de muziek hebben. Ze willen ervaren hoe het is, maar velen komen er dan achter dat het niet hun type feest is. Je hebt nu een grote piek aan bezoekers, maar deze piek gaat uiteindelijk weer dalen. Dan hou je de echte liefhebbers over die de ongeschreven gedragsregels ook kennen. Daarna krijg je een nieuwe generatie bezoekers. Die hebben een oudere broer/zus of oudere vrienden die ze deze gedragsregels kunnen uitleggen. En dat ontbrak er na de coronatijd voornamelijk’’, vertelt de organisatie.
Bij Rotterdam Rave proberen ze zo weinig mogelijk te verbieden. ‘’We laten iedereen toe, want we willen niemand buiten sluiten. Waar we wel op tegen zijn, is wanneer mensen de hele tijd foto’s en filmpjes maken. We snappen dat het in deze tijd normaal is, maar mensen moeten wel rekening met elkaar blijven houden. We willen niet dat medebezoekers ongevraagd met flits gefilmd worden, terwijl ze lekker aan het dansen zijn’’, noemt de organisatie.