REBIRTH Festival, maar dan achter je beeldscherm

Voor de tweede keer op een rij kan REBIRTH Festival niet plaatsvinden. Met de bekende ondertitel ‘let’s kick of the festival season’ zou dit festival de grote aftrap zijn van het nieuwe festivalseizoen. Maar dat zit er dit jaar weer niet in vanwege corona. Toch weten ze het publiek warm te houden doormiddel van een livestream. Grote hardstyle-artiesten als Gunz for Hire, D-Block & S-te-Fan en Deadly Guns kwamen een setje draaien, alleen dan zonder juichend publiek.

DJ Hard Driver vlak voor zijn optreden.

 

De plek waar het gaat gebeuren: de Koepelhal in Tilburg

 

In een grote koude hal in de brabantse stad Tilburg is de organisatie al vroeg begonnen met de voorbereidingen. ‘’We moeten over een aantal uren live, dus nog even doorpakken’’, zegt Sanne Ansen, medeorganisator bij REBIRTH. In haar Nikes loopt ze als enige vrouw van de organisatie rond om alles te regelen. Vanwege de coronamaatregelen is de organisatie maar met weinig medewerkers, daarom moet iedereen extra zijn best doen om alles op tijd af te krijgen.

REBIRTH is een jaarlijks 2-daags festival dat wordt georganiseerd in het kleine dorpje Haaren. De naam REBIRTH betekent herboren, je bent herboren na een winterseizoen en klaar voor het nieuwe festivalseizoen. Op dit festival draaien de grootste hardstyle-artiesten en komen jaarlijks gemiddeld 20.000 bezoekers.

 

REBIRTH heeft er alles aan gedaan om een echte festivalsfeer te creëren.

Inmiddels is de Koepelhal in Tilburg omgebouwd tot een echte festivalstage met DJ-booth, laserlichten, vuurwerk en special effects. Het echte werk kan beginnen. Het is koud in de hal, maar daar hebben de medewerkers geen last van. Ze zitten vol spanning af te wachten hoe de dag gaat verlopen. Sanne rent nog een laatste keer door het gebouw om te kijken of alle deuren goed zijn dichtgemaakt. Niemand mag natuurlijk naar binnen. Wanneer ze alles gecontroleerd heeft is het tijd om alles te testen. ‘’Iedereen klaar?’’, roept de geluidsman. ‘’Tijd om te beginnen!’’ Omdat alles live wordt opgenomen is het extra belangrijk dat alles perfect op elkaar aansluit.

De evenementenindustrie is hard geraakt door corona. Uit onderzoek van de Festivalmonitor hebben in 2020 maar 17% van de verwachte festivals in dat jaar plaatsgevonden. Dit heeft er bij REBIRTH ook aardig in gehakt. ‘’Net als veel andere bedrijven hebben we van een paar mensen uit het team afscheid moeten nemen en is het erg rustig binnen de organisatie. Wij waren vorig jaar samen met onder andere Paaspop en DGTL het eerste festival in Nederland die door corona afgelast moest worden. De voorbereidingen waren vol bezig, het decor was al af en we zouden een week later beginnen met opbouwen. We kregen weinig duidelijkheid omdat corona pas net speelde in Nederland. Er waren ook veel mensen die hun ticketgeld terugvroegen terwijl wij aan de andere kant nog partijen moesten betalen. Gelukkig hebben we veel steun gehad en zijn we er samen met de andere partijen goed uitgekomen. Iedereen zit in hetzelfde schuitje dus je probeert elkaar ook zoveel mogelijk te helpen’’, aldus Sanne Ansen.

Het is maar de vraag of er dit jaar nog festivals komen. De onzekerheid is groot bij veel organisaties. Daarom heeft het demissionair kabinet in maart besloten om organisatoren van evenementen vanaf juli een annuleringssubsidie aan te bieden. Hierdoor kunnen ze weer beginnen met plannen van evenementen. Wanneer de evenementen na juli alsnog geannuleerd moeten worden, krijgen ze tachtig procent van de gemaakte kosten als gift van de overheid. De overige twintig procent wordt uitgekeerd als lening.

Sanne Ansen, allround eventmanager/medewerker bij REBIRTH.

Toch heeft de organisatie van REBIRTH ervoor gekozen het festival op te schuiven naar volgend jaar. Waarom wordt het niet verplaatst naar later dit jaar? ‘’Het heeft meerdere reden. De hoofdreden is dat onze unique selling point de kick-off van het festivalseizoen is in april. Dat is waar wij voor staan. Een andere reden is dat je met boekingen van andere festivals in de weg zit. Dus het is ook niet zeker of je dan dezelfde line-up gaat hebben. Ook willen wij onze bezoekers niet laten kiezen. Wat je nu ziet is dat heel veel festivals worden verplaatst naar het najaar. Dat betekent dan dat er veel festivals in één weekend vallen. Daarnaast vonden we het de meest veilige keus omdat je niet weet of het allemaal kan in het najaar. We willen niet het risico lopen om ons publiek voor de derde keer teleur te stellen’’, aldus medeorganisator Sanne Ansen. Sanne werkt sinds 2019 voor REBIRTH als allround eventmanager/medewerker. Haar grootste taak bij REBIRTH is het organiseren en regelen van de camping, oftewel de Residence Camp. Omdat het team van REBIRTH klein is, ondersteunt ze haar collega’s bij diverse werkzaamheden. Bijvoorbeeld bij sociale media en marketing. Sanne is de enige vrouw uit het team en dat is niet gek. Uit onderzoek van het AdresData blijkt namelijk dat maar 35% van alle mensen werkzaam in de festivalsector, vrouw is.

De fotograaf maakt wat actiefoto’s tijdens de sets.

 

Ondanks de coronacrisis zijn er de afgelopen tijd wel ontwikkelingen geweest in de evenementenindustrie. Op 23 maart 2021 vond het testfestival plaats van Fieldlab in Biddinghuizen. Tijdens dit festival werd onderzocht hoe er op een veilige manier in coronatijd een dancefestival georganiseerd kon worden. Er was plek voor 1.500 bezoekers en alle bezoekers moesten zich vooraf laten testen op corona. Mirjam van der Molen is verenigingsmanager bij de vereniging van evenementenmakers. ‘’Wij zijn een grote voorstander van de testevenementen. We willen de samenleving weer ontspanning bieden. Er zijn mogelijkheden om evenementen door te laten gaan, maar deze zijn heel divers en hangen van vele factoren af’’, aldus Mirjam. Volgens de organisatie is het testevenement goed verlopen. De uitslagen worden later bekendgemaakt. Wanneer blijkt dat achteraf iedereen negatief is getest, kan dat een goed teken zijn voor de evenementenindustrie.

De drones worden doormiddel van een VR-bril bestuurd door de mannen van Dutch Drone Gods.

 

In de Koepelhal hangt nog steeds een gezonde, spannende sfeer. Sanne zit nagelbijtend te bladeren door het draaiboek. Het is iets voor vier, de livestream gaat nu echt beginnen. DJ Demi Kanon start de show, alle medewerkers staan op een afstand toe te kijken hoe hij het digitale publiek opwarmt. In plaats van live publiek bewegen er alleen cameramannen door de zaal om de mooiste shots te maken. Voor de stage danst de MC terwijl hij het digitale publiek verwelkomt. Boven hem suizen twee drones die alles opnemen.

 

 

Tussen de sets door worden alle DJ’s geïnterviewd door MC Villain.

Wat is nou de toegevoegde waarde van een livestream? ‘’Je wilt graag onder de aandacht blijven en niet vergeten worden. Ook willen we graag nieuwe content voor onze sociale-media kanalen. We blijven nu de hele tijd oude beelden gebruiken, maar daar zijn mensen op een gegeven moment wel klaar mee. De enige manier om in deze tijd te laten zien dat je er nog bent is doormiddel van een livestream. We hebben dit jaar ook echt uitgepakt. Vorig jaar hebben wij onze livestream binnen drie dagen moeten regelen. Dit jaar hebben wij hier veel meer tijd voor genomen en dat is ook echt terug te zien in het eindresultaat’’, aldus medeorganisator Sanne Ansen.

 

Nu de dag bijna ten einde is kunnen de medewerkers eindelijk genieten van de show.

 

De avond nadert en de livestream is in volle gang. Het nummer Darkest Hour van DJ-duo D-Block & S-te-Fan galmt door de zaal, het is net alsof je op een echt festival staat. Glunderend kijken Sanne en de rest van de organisatie naar de show. ‘’Ik word er zelfs een beetje emotioneel van’’, zegt Sanne tegen haar collega’s. Het liefst hadden ze net als andere jaren gekeken naar het swingende publiek. Maar dat zit er de komende tijd helaas nog niet in.